"Politikailag önmagát tenné támadhatóvá a kormány, ha nem ismernék el legitimnek ezeket az aláírásokat"

"Politikailag önmagát tenné támadhatóvá a kormány, ha nem ismernék el legitimnek ezeket az aláírásokat"

Sikeresen eljuttatta az ellenzék a Nemzeti Választási Irodához (NVI) péntek reggel a népszavazási kezdeményezésükhöz összegyűjtött kétszer 235 ezer aláírást, miután megtartották élőlánccal egybekötött sajtóeseményüket a Parlament előtt, a Kossuth téren. Az egyik leglényegesebb mondat az volt, mely szerint még a hatályos törvények is zöld utat adhatnak ahhoz, hogy Áder János köztársasági elnök április 3-ra, az országgyűlési választásokkal egy időben kiírja az Egységben Magyarországért népszavazását.

Egységben Magyarországért: a törvény engedi, hogy Áder János április 3-ra kiírja a népszavazást

Az Egységben Magyarországért képviselői a Parlamenttel szemben tartottak sajtótájékoztatót péntek reggel, majd egy látványos élőlánc segítségével az aktivisták és a politikusok megkezdték a 470 ezer aláírás eljuttatását a Nemzeti Választási Iroda épületéhez. 

Noha a 200 ezres aláírásszámot eredetileg múlt hétre tervezték teljesíteni, ennek kapcsán Lukácsi Katalin, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) elnökségi tagja az Alfahírnek elmondta, Szabó Tímeával egyetértve változatlanul úgy véli, jogilag lenne és van esély rá, hogy a mai leadással április 3-ára lehessen kiírni a kétkérdéses népszavazást. Véleménye szerint hiába beszélt ennek ellenkezőjéről Orbán Viktor még karácsony előtt.

Ugyanakkor nem gondolja, hogy az NVI munkatársain fog ez múlni, mert ők lelkiismeretesen, gyorsan elvégeznék a munkájukat. Szerinte

valószínűleg politikai akarat eredménye lesz, ha a referendum nem tartható meg a kormány népszavazásával és az országgyűlési választással egyszerre.

A több mint 10 százalékos aláírástöbblet ellenére elméletileg még mindig gördülhet akadály a népszavazás sikere elé. Lukácsi Katalin szerint azonban csekély a valószínűsége, hogy 35-35 ezer aláírást "kiszórnának", azokat ugyanis nagyon szigorúan ellenőrizték, személyesen ő maga is. A szükség esetén felmerülő további lépésről nem szólt, de lapunknak kifejtette:

"Politikailag önmagát tenné támadhatóvá a kormány, ha nem ismernék el legitimnek ezeket az aláírásokat."

Arra a felvetésre, hogy melyik párt mennyi aláírást gyűjtött, az MMM politikusa úgy felelt, erről lehet, hogy lesz majd kommunikáció, de szavai szerint nem híve a külön-külön "arcoskodásnak", mert most az egységnek van itt az ideje, azt kell elsősorban bemutatni. De a legigazságosabbnak azt tartaná, ha az egészet elosztanák héttel, mivel mindegyik párt, mozgalom hasonlóképp kivette a részét a munkából.

Felidézte, hogy nem igazán számított, ki milyen pártállású, mindenki gyűjtötte közösen az aláírásokat, amely folyamatot a jelöltek koordináltak. A gyűjtés az ország minden pontján zajlott, Lukácsi a Jászságban és Budapesten egyaránt töltette ki az aláíróíveket, s mint fogalmazott a terepen tapasztaltakról:

"Én mindenhol lelkes, a faggyal dacoló aktivistákkal találkoztam, pártállástól függetlenül."

A későbbiekre vonatkozóan Lukácsi úgy látja, a választókban pozitívan csapódik majd le a referendum témájára is felfűzött ellenzéki kampány, és a mozgósítást tekintve biztos abban, hogy ennek lesz felhajtóereje. Végül hangsúlyozta azt is, nagyon tud azonosulni a már sokat hangoztatott ellenzéki mondással, miszerint:

"Előválasztás: sikerült, népszavazás: sikerült, és most már csak a kormányváltás áll előttünk, és ugyanolyan lendülettel azt is bevesszük. A cél a Parlament!"

– zárta szavait Lukácsi Katalin.

Így adtak le 470 ezer aláírást az Egységben Magyarországért politikusai és aktivistái (fotók)

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt? Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?