Elbukott a kormány szabadságharca, kiegyeztek a norvégokkal

Csütörtökön jelenti be a kormány, hogy megállapodtak a norvégokkal, így azok újra folytathatják civil tevékenységüket Magyarországon.

A Norvég Civil Támogatási Alap pénzeit kezelő Ökotárs Alapítvány és társai ellen folyó eljárást bűncselekmény hiányában még október elején szüntette meg az adóhatóság. Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter, aki az eljárást is kezdeményezte, akkor azt mondta: az iratokat áttanulmányozva még mindig az az álláspontja, hogy az Ökotárs törvénytelenül végzi munkáját, mert a norvég alapból származó pénzeket diszkriminatív módon mindig ugyan annak a körnek juttatja el.

A szerdai rendezvényen azonban kiderült, hogy a magyar kormány megállapodásra jutott a norvég kormánnyal. Csepreghy Nándor arról beszélt, hogy bár a kormány továbbra is aggályosnak tartja azt, ahogy ez a kör a közpénzekkel bánik, holnap, azaz csütörtökön mégis be fogják jelenteni, hogy szabad utat adnak számukra. Ez többek között a letiltott bankszámlák feloldását is jelentheti.

Azt egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy a Norvég Alapból milyen szervezetek oszthatják majd a jövőben a pénzeket, ugyanakkor nem várható jelentős változás a szereplők között.

Lázár János miniszter még tavasszal azt mondta, ha a vizsgálatok tisztázzák ezeket a szervezeteket, akkor "kénytelenek lesznek bocsánatot kérni". A NAV-eljárás megszüntetése, valamint a Lázár alá tartozó Kehi-panasz után úgy tűnik, szabadságharc helyett inkább bocsánatkérést láthatunk majd.