Elfogadhatatlan a felsőoktatás elsorvasztása

A képviselő elárulta: ezeken a beszélgetéseken elsősorban a saját intézményeik helyzetéről folyik az eszmecsere, de szóba kerülnek a felsőoktatással kapcsolatos általános témák, kérdések is.
 
Az elmúlt időszakban nagy változások mentek végbe a felsőoktatásban - emlékeztettet Dúró Dóra, aki a kancelláriai rendszerrel kapcsolatban elmondta, hogy azt a Jobbik továbbra is a felsőoktatás korlátozásának tartja. Ez egy felesleges intézkedés, ami sérti az egyetemek autonómiáját és az önszerveződésének elvét - tette hozzá.
 
A nemzeti párt képviselője figyelmeztettet, az Orbán kormány 2010-es megalakulása óta körülbelül negyven milliárd forintot vontak ki a felsőoktatásból, ennyivel kevesebb jut az intézmények finanszírozására. A nyilvánosságra hozott és most már a kormány által is elfogadott felsőoktatási stratégiából az az elszomorító tény állapítható meg, hogy a következő évtizedekben az oktatásba áramló közvetlen állami támogatás jelentős mértékben nem fog növekedni - emelte ki Dúró Dóra.
 
Ezt rendkívül súlyos helyzetnek nevezte, amit a Jobbik nem tud elfogadni. 
 
Az oktatásra, mint befektetésre kellene tekinteni, megszorítások nem érinthetnék ezt az ágazatot - szögezte le a képviselő. 
 
Az elmúlt 25 évben regnáló kormányok közös felelőssége, hogy a magyar gazdaság a multinacionális cégek érdekeinek kiszolgálójává silányult - jelentette ki, véleménye szerint ez a gazdasági berendezkedés a felsőoktatásra is ráfogja nyomni a bélyegét, azaz ehhez a lebutított állapothoz kívánja hozzáigazítani az intézményi követelményrendszert a kormány. 
 
A Jobbik ezt elfogadhatatlannak tartja. 
 
A legerősebb ellenzéki párt - a multikkal szemben - a magyar kis- és középvállalkozások megerősítését szorgalmazza, és ezt a szempontot figyelembe véve alakítaná át a felsőoktatási stratégiát is.