Elfogyhatnak a köztévé nézői

Ha a struktúraváltás után összeomlik a nézettség, az Szabó László Zsolt MTVA-vezérigazgató állásába is kerülhet.

Egy hét múlva, a március 15-i nemzeti ünnepen indul az új struktúrájú közmédia: az M1 hírcsatornává alakul, a szórakoztató műsorok és a filmek, sorozatok pedig átkerülnek a főadóvá „előléptetett” Duna Televízióra. Médiahatósági és kormányzati források a Népszabadságnak azt mondták, ha balul sül el a váltás, vagyis a hírtelevízióvá váló M1-ről eltűnnek a nézők, s a Dunára sem mennek át, akkor egész biztosan lesz felelősségre vonás a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnál (MTVA):
a kudarc az első számú vezető, Szabó László Zsolt állásába is kerülhet.
A lap szerint az MTVA vezetése minden emberi és anyagi erőforrást átcsoportosított a hírosztályra, hogy jövő vasárnap zökkenőmentesen indulhasson a reggel 6 órától éjfélig tartó hírfolyam. Az óránkénti híradók, közlekedési hírek és időjárás-jelentések mellett afféle „beszélő fejek" televíziót képzel el a közmédia vezetése. Az ilyenek esetében nemzetközi példák azt mutatják, hogy az a lakosság arányához képest átlagosan 1-2 százalékos nézettséget produkál csupán, ennél többen csak kivételes helyzetekben – terrorcselekmény, kormányválság, rendkívüli időjárási vagy közlekedési viszonyok – kapcsolnak többen oda.
 
Bár a közmédia éves költségvetése 80 milliárd forint, a jelenlegi „főadó” nézettsége mindössze 200-400 ezres a délutáni-esti műsorsávban. Az „állami” híradó egyébként is hiteltelenné vált az utóbbi években, hiszen többször került „hírhamisítási” ügybe.
Az M1 Híradó nézettsége átlagosan 350 ezer fő körül van, miközben az RTL Klub és a Tv2 híradóira adásonként egymilliónál több néző kapcsol.
Az állami média felértékelődése az Orbán Viktor és Simicska Lajos közötti háborúskodás kirobbanásával van összefüggésben. A miniszterelnök már nem a Hír Tv-n és a Magyar Nemzeten, hanem a közmédián keresztül szeretné eljuttatni a kormány és a Fidesz legfontosabb üzeneteit.
 
Több, Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó, a Hung-Ister által külső gyártásban készült műsort alakítanak át. A Maradj talpon!-t szüneteltetik, a Magyarország, szeretlek! belső gyártásba került, a most véget ért A Dal című produkció pedig a tervek szerint csak 2016-ban kerül újra képernyőre.