Élhetőbb lesz Budapest: műemlék-felújításra és zöldterületre is jut forrás

Épített örökségünk javára

Az ülésen 27 igen, 1 tartózkodással fogadták el a javaslatot, amely szerint a költségvetésben, az eddigi 340 millión túl, további 200 millió forint fedezetet biztosítanak a főváros területén lévő, építészeti örökségvédelem alatt álló épületek felújításának támogatására.

A Műemléki Keret pályázat célja a Budapest városképét meghatározó épített értékek megmentése, azok felújítása, restaurálásának segítése, az eredeti részek felújítása, visszaállítása. Az idei pályázaton hangsúlyozottan támogatják a főútvonalak mentén lévő épületek földszinti sávjának rendbetételét.

Ennek megfelelően az üzletportálok épületenként történő egységesítése, az eredeti állapot szerinti átalakítása, a reklámhordozók adott területre vonatkozó szabályoknak és az örökségvédelmi szempontoknak megfelelő kialakítása, valamint az eredeti homlokzat-architektúra helyreállítása is támogatható.

Ezen felül kihirdették az "Építészeti Értékvédelmi Támogatás 2016"-ot, melynek célja azon munkák elvégzésének segítése, amelyek az épületnek olyan részeit, tartozékait, díszítéseit, általában olyan értékeit újítják fel, állítják helyre, amelyek a fővárosi helyi védettség alá helyezést indokolttá tették. Erre 135 millió forintos keretet szavazott meg a Közgyűlés.

600 millió forintot különítettek el a Városháza homlokzatának felújítására, miután az 1747-ben felhúzott épületen utoljára 1949-ben, a háború után hajtottak végre jelentősebb átalakítást. Az eltelt több mint 65 év alatt mindösszesen a homlokzatok egy részének átfestésére került sor. A mostani munkálatok fő célja a nyílászárók teljes körű cseréjére és a megfelelő szigetelés lesz.

[fb_pages_codes:budapest]

A képviselők döntöttek arról is, hogy Újvárosháza közgyűlési terem felújításának és restaurálásának tervezése 10 millió forintot különítenek el. A feladat a felújítás előkészítését, a műszaki (örökségvédelmi engedélyezési, és kivitelezési), restaurálási, illetve tenderdokumentációk elkészítését tartalmazza.

Zöldülhet a város

A Közgyűlés mai döntése nyomán több, elhanyagolt park és játszótér is megújulhat.

A Népligetben található Vajda Péter utca melletti zöldterület, a Gellérthegyen lévő úgynevezett csúszdás játszótér, a XI. kerületi Feneketlen tó melletti játszótér, a VIII. kerületi Krúdy Gyula utca és a József körút sarkán lévő park és a XIII. kerületi József Attila Színház előtti terület összesen 313 millió forintból újul meg.

A fejlesztés során új fákat ültetnek, új utcabútorokat helyeznek ki, felújítják az utcai burkolatot, lecserélik a régi játszótéri alkalmatosságokat és van ahol fitneszpark is létesül.

A fejlesztésekről 23 igen szavazattal, 4 tartózkodás mellett döntött a testület.