Ellenzéki vezér kerestetik: a vidék megnyerése nélkül nem fog menni a kormányváltás

Ellenzéki vezér kerestetik: a vidék megnyerése nélkül nem fog menni a kormányváltás

A napokban hozta nyilvánosságra a Závecz Research legújabb felmérését, amely az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek támogatottságát mérte fel. Ebből többek között az derült ki, hogy a kisvárosok és a községben élő ellenzékiek, valamint az aktív bizonytalanok között Jakab Péter, a Jobbik elnöke a legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt. Miközben Jakab a kisvárosokban 35, míg a községekben 34 százalékot kapna, addig közvetlen riválisai közül Dobrev Klára (22 és 28 %) és Karácsony Gergely (21 % és 18 %) is messze elmarad ettől. Azonban a lakosságszám növekedésével szinte arányosan csökken Jakab támogatottsága, amely igazán a fővárosban érzékelhető, ahol mindössze 13 %-os a támogatottsága, miközben Dobrev és Karácsony fej-fej mellett állva (32-32 %) vezetik a mezőnyt.

Ez pedig nemcsak a Jobbik elnöke számára lehet kedvezőtlen az előválasztáson, hanem a teljes ellenzéki összefogás számára is, mivel éppen azoknak a vidéki szavazóknak az akarata maradhat figyelmen kívül hagyva, akik nélkül nem képzelhető el a kormányváltás 2022-ben.

Ennek okát Horn Gábor úgy fogalmazta meg lapunknak adott nyilatkozatában, hogy minél kisebb településen él valaki, annál nagyobb energia befektetést igényel majd részt vennie az előválasztáson, mivel ezeken a vidékeken akár nagyobb távokat is meg kell tennie majd annak, aki részt kíván venni az előválasztáson, ez pedig alacsony részvételi arányt eredményezhet.

Horn Gábor: az ellenzéknek a falvakban is be kell söpörni még plusz 8-10 %-ot, ez a Jobbik feladata

A teljes ellenzéki összefogás számára kockázatot jelenthet, ha a vidék Magyarországa valamilyen oknál fogva nem tudja hallatni a hangját az előválasztáson, erre egyre több jel is mutat. Legutóbb a Závecz Research közvélemény-kutatásosából derült ki, hogy lehet tapasztalni bizonyos az eltéréseket a vidéki és a nagyvárosi ellenzéki választói preferenciában.

Jakab Péter nem véletlenül hangsúlyozta az N1TV-nek adott interjújában, hogy jelenleg ez egy vitás kérdés még az ellenzéken belül, hogy pontosan hány helyen lesz lehetőség szavazni a nagyobb városokon kívül.

Az mindenesetre a felmérés alapján világosan látszik, hogy azokban a vidéki körzetekben, ahol a 2022-es választás eldőlhet az ellenzék pártok közül egyedül a Jobbik és annak vezetője, Jakab Péter veheti fel a versenyt a Fidesszel.

Erről beszélt az Alfahírnek Németh Flóra Fanni, az Iránytű Intézet elemzője is, aki szerint

a választás körülbelül 30 csatatérnek nevezhető választókerületben dől majd el, amelyek szinte mindegyike kis- és középvárosias, falusias jellegű. Ezekben a körzetekben a Jobbik vidéki beágyazottsága és Jakab határozott, közérthető kommunikációs stílusa lehet az, amelyre az ellenzék leginkább támaszkodhat majd.

A látványos területi különbségek okairól Németh Flóra Fanni elmondta, hogy „a Jobbik elleni kampányoknak megvan a hatása, megpróbálják a néppártosodást hitelteleníteni, mely a nagyobb településeken még működőképes, és jobban kifejti utóhatásait.” Ennek ellenére az elemző szerint nem szükséges gyökeresen változtatni a Jobbik kommunikációján, megpróbálni azt jobban a városokhoz igazítani. Ez már csak azért sem lenne szerencsés, mivel a Jobbiknak 2022-ben éppen az lesz a szerepe az ellenzéki összefogáson belül, hogy azokon a területeken is el tudják vinni az ellenzéki választókat az urnákhoz, ahol a többi párt erre nem képes.

A Jobbik vidéki erősítése egyértelműen kulcsa az ellenzéki győzelemnek, hiszen más pártok nehezebben tudnának eljutni a kistelepülésen élőkhöz

– fogalmazott az Iránytű Intézet munkatársa.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek versenyében nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a fontos tényezőt sem, hogy a választók milyen karaktert látnának szívesen Orbán Viktor kihívójaként. Egy korábbi Závecz-IDEA felmérésben nemcsak a politikusok támogatottságát mérték meg, hanem az egyes tulajdonságaikat is, amely alapján egy összesített imázsmutatót is készítettek. Ez alapján Jakab Péter kapta a legtöbb pontszámot, a szavazók többek között őt látták a leginkább emberközelinek, amely abból eredhet, hogy ő beszél a legtöbb olyan témáról, amely az átlagembert foglalkoztatja a mindennapokban, hiszen jól tudjuk, hogy egy napról napra élő választó számára kevésbé húsbavágó kérdés a jogállamiság vagy a különféle identitáspolitikai kérdések.

Emellett a küzdeni tudást emelték még ki a válaszadók Jakab esetében, amely szorosan kapcsolódik ahhoz a kérdéshez, hogy kiről hiszik el a választók, hogy a jól ismert nehézségek ellenére (elsöprő kormánypárti médiafölény, jelentős pénzügyi hátrány a Fideszhez képest stb.) is szembeszáll az Orbán-rezsimmel.

Az elkötelezett ellenzéki választó egy valakit keres. Azt, aki le tudja győzni Orbán Viktort

– teszi hozzá az Iránytű elemzője. Németh Flóra Fanni szerint

„a legfontosabb végül az lesz, hogy az egymástól eltérő szavazótáborokat egybe tudja terelni az előválasztáson diadalmaskodó politikus, ehhez pedig az kell majd, hogy a győztes domborítsa ki azokat a tulajdonságokat, melyekkel Orbán Viktor nem tud mit kezdeni, és ezáltal hitet tud adni azoknak a választóknak, akik le szeretnék váltani a jelenlegi kormányt.”

Végeredményben tehát egy olyan jelöltre van szükség, „aki higgadt, de mégis nagy küzdő, és érzékeny az emberek problémáira, akiről elhiszik, hogy kormányozni képes vezető lenne.”