Összefogás: Varga Juditnak felelnie kell azért a nemzetbiztonsági kockázatért, amit Völner Pál jelentett

Összefogás: Varga Juditnak felelnie kell azért a nemzetbiztonsági kockázatért, amit Völner Pál jelentett

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a Nemzetbiztonsági bizottság csütörtöki ülésén a fideszes többség nem engedélyezte a DK-s Vadai Ágnes külsős bizottsági meghívottnak, hogy részt vegyen az ülés zárt részén, holott arra pont azért lett volna szükség, hogy Pintér Sándor belügyminiszter válaszolni tudjon az általa feltett kérdésekre Völner- és Pegasus-ügyekben.

A Nemzetbiztonsági bizottság csütörtökön tartotta éves meghallgatását Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek, valamint Pintér Sándor belügyminiszternek: a bizottság jobbikos vezetésű, ugyanakkor fideszes többségű, így Halász János kormánypárti alelnököt már Szijjártó meghallgatásán is zavarta, hogy bárki bármit kérdezhet, míg végül Pintérnél jött el számára az idő, hogy a mögötte álló képviselőkkel valahogyan odaszúrjanak az ellenzéknek, és szabotálják a rendes ügymenetet.

Az ülések utáni közös ellenzéki sajtótájékoztatón Stummer János, a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke azt mondta, a Pegasus-kémbotrány ügyében hónapok óta tartó szabotázsakció zajlik, a kormánypártok minden módon ellehetetlenítik a választópolgárok akaratából az Országgyűlésben dolgozó ellenzéki képviselők munkáját, így nem kaphatnak szakszerű és kimerítő válaszokat kérdéseikre.

A szocialista Molnár Zsolt szerint Vadai jelenlétének megakadályozása azt bizonyította, hogy „mindig van lejjebb”, és a Fidesz még nem merítette ki a „mindent szabotáló”, „menekülési lehetőségeket” az ügyben.

Szerinte nem csak Vadai Ágnest, hanem vele együtt a megmaradt demokratikus intézményeket érte brutális támadás a Fidesztől.

Azt ugyanakkor fontosnak tartják kiemelni, hogy Pintér Sándor szerint nem lesz akadálya a 2022-es választások lebonyolításának még akkor sem, ha romlik a járványhelyzet.

Az LMP-s Ungár Péter felhívta arra a figyelmet, hogy Vadai Ágnes az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnöke, így tudja, mit mondhat és mit nem, ellenben a bizottság elnökével, Kósa Lajossal, aki egy újságírói kérdésre elismerte – az ügyészség szerint tévesen -, hogy a Belügyminisztérium szerezte be a Pegasust.

Mint mondta, ha egy ellenzéki képviselő ennek a szivárogtatásnak csak ezredrészét követte volna el, a kormánylapokban másnap arról írtak volna, hány év börtönt fog kapni.

Az ellenzék szerint az, hogy mi számít államtitoknak, leginkább a Fidesz kommunikációs terveihez igazodik.

A DK-s Vadai Ágnes azt mondta, a honvédelmi bizottság alelnökeként így is sok információja van a Pegasus-ügyről, és meglátása szerint az nem zárt ülésre való információ, hogy Varga Judit igazságágyi miniszter törvényt sértett-e akkor, amikor tartósan helyettesére, Völner Pálra bízta a megfigyelési engedélyek kiadásait.

Vadai szerint látható, hogy nemzetbiztonsági kockázatokat rejtett a döntés, és továbbra is kérvényezni fogja, hogy betekinthessen az iratokba. Hozzátette: minden területen vizsgálni kell Völner tevékenységét, így a megfigyelésekkel kapcsolatos döntéseit is felül kell vizsgálni. A DK-s politikus szerint Varga Juditnak mindenképpen felelnie kell az ügyben, és azt sem zárta ki, hogy nyilvános meghallgatást kezdeményeznek.