Horn Gábor Karácsony és Márki-Zay közös indulásáról: nem gondolom, hogy ezt komolyan gondolják

Horn Gábor Karácsony és Márki-Zay közös indulásáról: nem gondolom, hogy ezt komolyan gondolják

Ahogy arról az Alfahírnek Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke beszélt, csak akkor valósulhat meg Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter közös indulása, ha a civilek kilépnek az előválasztás mögül. Ennek fényében kíváncsiak voltunk arra, hogy akkor vajon mi motiválta a tegnapi bejelentésre a két politikust.

Kiszáll az előválasztásból a Civil Választási Bizottság, ha Karácsony és Márki-Zay együtt indulnak

Kizártnak tartom jogászként, hogy egymás mellett szerepeljenek a szavazólapon. Ez megcsúfolása a versenyszabályoknak! Így értékelte lapunknak Magyar György ügyvéd, a Civil Választási Bizottság elnöke, hogy Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter együtt és nem egymás ellen, illetve Dobrev Klára ellen indulnának miniszterelnök-jelöltként az előválasztás második fordulójában.

"Szerintem azt pontosan tudták, mi lesz ennek az eredménye. Nem gondolom egyikről se, hogy ne tudták volna, hogy amit tegnap mondanak, az nincs" 

- válaszolta Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke a két kormányfőjelölt közös indulásának lehetőségére.

Felidézte, hogy néhány nappal ezelőtt még egészen másként beszéltek erről a szóban forgó jelöltek. Karácsony Gergely egyértelművé tette, hogy csak akkor lép vissza, ha jön a villamos, Márki-Zay Péter pedig arról beszélt, hogy neki nem az a fontos, ki végez az első helyen. "Ebből azért egyértelműen látszik, hogy itt mi lesz a megoldás" - tette hozzá.

Karácsony és Márki-Zay megállapodtak a közös kormányzásról, csak konszenzusos döntéseket hoznának

Hétfő délután Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyen, a Polgármesteri Hivatal előtt állt a kamerák és újságírók hada elé, hogy beszámoljanak mai egyeztetésükről. A sajtótájékoztatón bejelentették, együtt készülnek kormányzásra, azt szeretnék, ha neveik egymás mellett szerepeljenek a szavazólapon a második fordulóban, ennek érdekében az Országos Előválasztási Bizottsághoz fordultak - számolt be Karácsony.

Horn Gábor szerint a közös indulás egy időhúzó taktika része, ezzel csak nyitva hagyták a kapukat a felek, és arra számít, hogy holnap lesz egy újabb bejelentésük.

"Nem gondolom azt, hogy ezt ők komolyan gondolják. Ez egy taktikai elem, hogy időt nyerjenek, vagy hogy felmutassák azt, hogy itt tényleg két egyenrangú fél megállapodásáról van szó" 

- fogalmazott lapunknak a Republikon Alapítvány kuratóriumának vezetője.