Kezdődik: zendülés vádjával bíróság előtt a katalán rendőrfőnök, a spanyol kormány menekíti a cégeket Katalóniából

Felgyorsultak az események.

Szerdán került nyilvánosságra az az idézés, amely Josep Lluis Traperónak, a katalán tartományi rendőrség vezetőjének zendülés bűncselekményével kapcsolatban vallomást kell tennie a spanyol központi büntetőbíróságon. A katalán kormány gazdasági tanácsosának barcelonai hivatalánál szeptember 20-án lezajlott tüntetésen történtek miatt.

A spanyol csendőrség először aznap próbálta megakadályozni a későbbi függetlenségi népszavazást. 41 helyen tartottak házkutatást, 14 magas rangú katalán tisztviselőt őrizetbe is vettek.

Egyben tud-e maradni Spanyolország?

A tekintélyes Carnegie Europe nevű think tank Strategic Europe című blogja rendszeresen tesz fel aktuális európai témák kapcsán körkérdéseket újságíróknak és szakértőknek. Most épp a katalán függetlenségi népszavazás eredménye után azt a kérdést tették fel, hogy Egyben tud-e maradni Spanyolország?

A demonstrálók súlyosan megrongáltak három csendőrautót is, a csendőrök aztán segítséget kértek a katalán rendőrségtől, de hiába. A tartományi hatóságok nem siettek, csak többszöri kérésre segítettek.

Josep Lluis Trapero mellett beidézték Jordi Sánchezt, a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) vezetőjét, és Jordi Cuixartot is, aki az Ómnium Cultural civil politikai szervezet élén áll. Ők voltak a szervezők.

Bajban van a rendőrfőnök

A BBC legfrissebb információi szerint Madridban bíróság elé is állítják Josep Lluis Traperót, a Mossos d'Esquadra vezetőjét. Itt már arról is olvashatunk, hogy az október elsejei népszavazáson sem védték meg a katalán rendőrök spanyol kollégáikat, így valószínűleg ez is bekerült az államellenes zendülést tartalmazó vád pontjai közé.

A tiltás ellenére összeül a katalán parlament

Lapinformációk szerint Carles Puigdemont valószínűleg a katalán parlament hétfői ülésén tervezte kikiáltani a függetlenséget, a spanyol alkotmánybíróság viszont felfüggesztette ennek megtartását.

Raül Romeva, a katalán kormány külügyi tanácsosa ezután a BBC rádiócsatornájának elmondta, hogy nem foglalkoznak a döntéssel, így megtartják az ülést, aminek legfontosabb témája a függetlenné válásról szóló vita lesz.

Kimentik a cégeket

A spanyol kormány olyan rendeletet adott ki, ami egyszerűbbé teszi a spanyol cégeknek, hogy áttegyék székhelyüket Katalóniából az ország más részeire. Először csak arról lehetett hallani, hogy a spanyol bankoknak segítenek menekülni, de a rendelet a többi szektor vállalataira is vonatkozik.

A tartománynak komoly gondot okozhat, ha a nagy cégek máshova költöznek. Az ország harmadik legnagyobb bankja (CaixaBank) Barcelonában székel. Az ötödik legnagyobb spanyol bank (Banco Sabadell) már be is jelentette, hogy Alicantéba költöznek.

A rendelet szerint a bankoknak nem kell a részvényeseik beleegyezését kérniük ahhoz, hogy költözzenek. Tehát közgyűlés és szavazás nélkül megtehetik ezt.

Elemzésünket a témában itt olvashatják:

A két kormány közé szorult nép - mi lesz veled Katalónia?

Mi vezetett a katalán népszavazáshoz? Ki mit akar? Mi és miért történt Katalóniában a hétvégén és mi következhet ezután? Van értelme ennek az egésznek? A Külügyi és Külgazdasági Intézet által szervezett „A függetlenségi népszavazás után: Quo vadis Katalónia?" című előadás másnapján Nagy Sándor Gyula vezető kutatóval beszélgettünk a helyzetről.