Erdő Péter zárta az eucharisztikus „előtalálkozót”, melyre vasárnap személyesen üzent a Szentatya is

Erdő Péter zárta az eucharisztikus „előtalálkozót”, melyre vasárnap személyesen üzent a Szentatya is

Erdő Péter vasárnapi videóüzenete volt az Eucharisztikus Kongresszus eredetileg tervezett időpontjában megtartott „előtalálkozó utolsó üzenete. A világ katolikusságának ugyanakkor üzent maga Ferenc pápa is szokásos vasárnapi Úrangyala imádsága keretében.

Mint ismert, szeptember 13. és 20. között Budapest adott volna otthont az 52. Eucharisztikus Kongresszusnak, mely a világ katolikusságának négyévente megrendezett összejövetele. A járványhelyzet miatt a találkozót egy évvel, 2021. szeptember 5. és 12. közöttre halasztották, ám a hívek addig sem maradtak lelki élmény nélkül.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) Titkársága ugyanis Mohos Gábor püspök, a titkárság vezetője és Fábry Kornél atya, a titkárság főtitkára közreműködésével az eredeti időpontra, azaz az elmúlt hétre egy online előtalálkozót szervezett, melyen egyházi és világi tanúságtevők küldték el videóüzenetüket a hívek részére.

Egy évvel halasztják az Eucharisztikus Kongresszust, de vasárnaptól az online térben lesz egy „előtalálkozó"

Vasárnap egy ünnepélyes elsőáldozási szentmisével kezdődött volna az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) a Puskás Arénában, ám az egyhetes világméretű katolikus rendezvényt a világjárvány miatt egy évvel halasztották. Ám a hívek az eredeti időpontban sem maradnak esemény nélkül: az online térben egy „előtalálkozó" kerül megrendezésre, mely A világ bezárult, a szívünk kitárult címet fogja viselni - hangzott el a NEK titkárságának csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Így

Minden üzenet előtt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek mondott személyes hangvételű bevezetőt, aki az üzenetek sorát saját maga zárja.

Erdő Péter a videóban felidézi, a Hősök terén, ahol az Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséjét, a Statio Orbist tartanák, korábban is több vallási találkozó volt. Az 1938-as kongresszus megnyitása és lezárása mellett 1991-ben Szent II. János Pál pápa is itt celebrált szentmisét félmillió hívő előtt. A magyar főpásztor felidézte, az akkori szentmise közben érkezett hír a moszkvai Janajev-puccsról, ekkor egy pár órán keresztül az egész világ lélegzetvisszafojtva várta, mi lesz a kimenetele. A Szentatya pedig a Hősök terén imádkozott a békéért, a népekért és azért, hogy mindnyájan szabadságban élhessünk.

Erdő a járvánnyal kapcsolatban azt mondta: mindenki érezte, hogy a sok online szentmise-közvetítés nem egyenértékű a személyes jelenléttel. Tehát

az Eucharisztia iránti vágy dominálta ezt az esztendőt.

Sőt, a mai napon Erdő Péter „főnöke”, Ferenc pápa is megemlékezett az egy évvel elhalasztott találkozásról. A Szentatya szokásos vasárnap déli Úrangyala imádsága után

köszöntötte a magyar lelkipásztorokat, híveket, s mindazokat, „akik hittel és örömmel várták ezt az egyházi eseményt”.

A katolikus egyházfő egyben újra megerősítette, a pandémia miatt elhalasztott kongresszust jövő év szeptember 5. és 12. között változatlanul Budapesten rendezik meg.

Folytassuk a felkészülés útját, az Eucharisztiában fellelve az élet forrását!

– fogalmazott olaszul elmondott beszédében a Szentatya.

Február végén lapunk is beszámolt arról, akkor vált szinte biztossá, hogy az Eucharisztikus Kongresszus Hősök terei záró szentmiséjét a Szentatya celebrálta volna, a járványhelyzet azonban közbeszólt.