Erdogan terrorista államnak titulálta Izraelt

Erdogan terrorista államnak titulálta Izraelt

A török elnök terroristának minősítené az izraeli telepeseket is, ugyanakkor nem tartja az iszlamista Hamászt terrorszervezetnek.

Terrorista államnak nevezte szerdán a török elnök Izraelt, mely szerinte háborús bűncselekményeket követ el a Gázai övezetben, és ismét azt hangoztatta, hogy nem tartja terrorszervezetnek az övezetet irányító Hamászt - adta hírül az MTI.

A török parlamentben elmondott beszédében Recep Tayyip Erdogan népirtásnak nevezte a gázai háborút, és aláhúzta:

Törökország nemzetközi szinten is lépéseket tesz, hogy véget vessen az atrocitásoknak, valamint azon lesz, hogy terroristának minősítsék az izraeli telepeseket is.

Erdogan azt is kijelentette:

"Ha Izrael folytatja a mészárlást, az egész világ szemében terrorista állammá válik."

A török államfő egyúttal felszólította Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, közölje, rendelkezik-e a zsidó állam nukleáris fegyverrel, valamint "bukott embernek" minősítette Netanjahut.

Emellett azzal vádolta Izraelt, hogy "az emberiség történelmének legaljasabb támadását" követte el a palesztinok ellen, mégpedig a nyugati országok "feltétel nélküli támogatásával", és kijelentette: az izraeli vezetőknek a hágai bíróságon a helyük.

"Nyugodt szívvel ki merem mondani: Izrael terrorista állam"

- fogalmazott az államfő.

Az elnök az Izrael és a palesztinok közötti konfliktust a keresztény és az iszlám világ közötti háborúhoz is hasonlította.

A Gázai övezetet ellenőrzése alatt tartó Hamásszal kapcsolatban Erdogan megismételte korábbi álláspontját, mely szerint a csoportot egy, a palesztin nép által demokratikusan megválasztott politikai pártnak tartja, mely "védi a palesztinok földjét, becsületét és életét".

A Hamász fegyveresei október 7-én többfrontos, meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, mintegy 1200 embert meggyilkoltak, háromezret megsebesítettek, 240 túszt elhurcoltak. Izrael pedig válaszul katonai műveletet indított a Hamász uralmának megtörésére. A harcok kitörése óta Erdogan többször szorgalmazott nemzetközi békekonferenciát és arra kérte az iszlám országokat, hogy közösen szankcionálják Izraelt, novemberben pedig már "a hazájuk védelméért küzdő felszabadító csoportnak" nevezte a Hamászt.

(Címlapkép: Recep Tayyip Erdogan török elnök a kormányzó iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) frakciójának ülésén beszél a parlament ankarai üléstermében 2023. október 25-én. MTI/EPA/Török elnöki sajtóiroda)