Erdőhelyreállítást támogatnak a decemberi jégkár után

A CBA élelmiszer üzletlánc délelőtt jelentette be, hogy 5 millió forinttal járul hozzá az Országos Erdészeti Egyesület felhívására született civil kezdeményezéshez – közölte Siklósi Beatrix, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kiemelt projektekért is felelős főszerkesztője.
 
Kiemelte, hogy az eddigi legmagasabb összeggel, 20 millió forinttal az OTP Bank járult hozzá az erdők rehabilitációjához. Emellett a Lidl Magyarország is felajánlást tett: a nyári szezonban minden palack eladott ásványvíz árából egy forintot ajánlott fel az erdőkárok enyhítésére.
 
Siklósi Beatrix megjegyezte, hogy egész nap várják a felajánlásokat, hiszen az S.O.S Bajban az erdő! című tematikus nap célja éppen az, hogy a civil és a vállalati szféra is összefogjon a kárenyhítés érdekében. Emlékeztetett: erre azért van szükség, mert a decemberi ónos eső következtében napokon keresztül több centiméter vastagságban borította be a fák ágait a jég, több tonna súly rakódott rá egy-egy fára.

Adományvonal az erdőkért

A jég okozta kár a leglátogatottabb erdőterületeket – például a Gerecsét, a Pilist, a Börzsönyt, a Mátrát, a Bükköt, a Zemplént – érintette. A szélsőséges időjárás 30-40 év munkáját tette tönkre, így a károkat is csak többéves munkával, jelentős civil összefogással lehet helyrehozni.
 
A főszerkesztő felhívta a figyelmet az S.O.S. Bajban az erdő! kezdeményezés adományvonalára is: azok, akik szeretnék támogatni a kárenyhítést, a 13600-as telefonszámot tárcsázhatják. Itt a kicsengés után a 90-es számot kell megadni, SMS-ben pedig a 90-es számot kell a 13600-as telefonszámra küldeni, ezzel hívásonként és SMS-enként 250 forint támogatást juttatnak az Országos Erdészeti Egyesületen keresztül a károsodott erdők helyreállítására. A vonalat a Magyar Telekom, a Telenor, a Vodafone és az Invitel mobil- és vezetékes hálózatáról érhetik el a magyarországi előfizetéssel rendelkezők. Az egyesület facsemeték ültetésére, turisztikai berendezések pótlására fordítja a befolyó összeget.