Érett muzsika, életszagú szövegek gondolkodni (még) tudó és akaró felnőtteknek

Kissé módosult zenei megfogalmazás, de továbbra is tízpontos dalok az Ego Project negyedik albumán.

Elsőként essünk is túl egy gyors töriórán, mert azt hiszem, először üdvözölhetjük őket a portálon, aztán jöjjön A középső! A legfontosabb tudnivaló a csapattal kapcsolatban, hogy Beloberk István basszusgitáros szüleménye aki – öccsével, a dobos Zsoltival közösen – a Kalapács zenekari tagsága mellett (szemfüles ős-rockrajongók a nyolcvanas évek Sámán-jából már ismerősként köszönthetik mindkettőjüket) engedett az egója kísértésének, és egy saját formációt hozott létre 2007-ben.
 
A 2008-as bemutatkozó albumra még két vendégénekessel, Nachladal Istvánnal és Szűcs Attilával rögzítették a felvételeket, aztán Kiss Zoltán (többek között még pl. Iron Maidnem, ZBB) érkezett az együttesbe, akivel újra felénekeltették az első, szimplán Ego Project címet kapott anyag 11 számát. Ez lett a második korong, amire bónuszként az összes dal angol nyelvű verziója is felkerült. Majd 2012-ben Puszta ököllel (Ego III.) ütöttek. Ez akár, mint „rendes” zenekaros album szerepelhet a diszkográfiában, ugyanis innentől datálható a formáció mai napig is aktuális felállásának véglegesítése, hiszen a debüt CD beugrós szereplése után állandó tag lett Jung Norbert gitáros, (ex-Pokolgép, ex-Dirty Dance, ex-Sing Sing, ex-CHC, jelenleg még Twin City) és az Invader-ből, és ugyancsak a Twin City-ből ismerős Lahovicz „Puccer” Zoltán, szintén hathúroson.  Erre a kiadványra is kerültek angol nyelvű számok, a lemezanyag fele, a most bemutatásra kerülő új korongra viszont ezek elkoptak. Maradtak viszont az igen szimpatikus világnézet magvas gondolatait tartalmazó, intelligensen és igen rafkósan megfogalmazott – ahogy ők mondják – életszagú szövegek, viszont (nocsak!) a muzsika kissé könnyebbé, dallamosabbá vált. Ami egyáltalán nem jelenti azt, hogy súlytalanná, csak az eddig tőlük megszokott heavy/power riffek jó részét felváltotta egy közérthetőbb, lazább zenei megfogalmazás, de – már ismerve a végeredményt – az alkotómunka során most is az igényesség és a minőség volt a kulcsszó.
 
 
Az ördög tudja című nyitószám ska-s ritmizálása elsőre majdnem kibillent a székből, nézek is ki a fejemből, de aztán, ahogy telnek a percek, jönnek sorban a nóták, szép lassan visszarendeződik minden, összeáll a kép. Jó ez így, nagyon is! A tempó megvan, és először csak a negyedik trekk, a már-már ZZ Top-os, AC/DC-s lüktetésű Bocsánat fékez kicsit az iramon, de utána ismét a gázpedálé a főszerep, és Az igazi kincs-ben a mesterségesen generált „ára van, értéke nincs” celebvilág kap egy jókora taslit. 
 
Innentől már egymás után köszönnek be a keménykötésű heavy/power témák, jócskán szigorodik a hangvétel, mely az Ez vagyok én legdurvábban megdörrenő riffjeiben csúcsosodik ki. 
 
Az utolsó előtti Hazamegyek viszont akkora sláger, hogy majd’ szétveti a nagyszobánk falait, ahol hallgatom a lemezt, és azonnal felveti azt a fránya, kellemetlen (költői) kérdést, hogy például ez a szám miért nem szerepelhet a rádiókban, vagy akár a – már többek által az előző CD Pár sör és pár barát akusztikus nóta ikertestvéreként jellemzett – lemezt záró Egyszerű dal?...
 
Belo és Zsolti olyan természetességgel szállítja a legkidolgozottabb és legfülbemászóbb refréneket, Norbi pedig a minden dalhoz valahogy a legpatentebbül illeszkedő technikás, de hangulatos szólókat, hogy valószínű sok gitáros a fél kezét odaadná ezek bármelyikéért, de akkor ugye hogyan játszana? Puccer úrtól anno azt kérték, hogy precíz riffeléssel támogassa meg a hangzást, és ezt hibátlanul teszi is. A hab a tortán Kiss Zoli, aki a legakrobatikusabb énektémákhoz sem kér védőhálót, magabiztosan, és ami külön kiemelendő, érezhetően könnyedén hoz mindent. Izzadtságmentes, izgalmas, meglepetésekben sem szűkölködő, okosan összeállított egy anyag ez! 
 
Nem mintha rangsorolni kellene a zenekar lemezeit, de egy szó, mint száz – és remélhetőleg nem szentségtörés az Egoisták táborának a véleményem, de per pillanat – ez az album a kedvenc. Persze, ehhez biztos hozzájárul az is, hogy szinte egykorú vagyok az öt elkövetővel, és itt egyetlen mondat erejéig visszakanyarodnék a szövegekhez: ugyanis a mondanivaló és a megfogalmazás miértjének megértéséhez bizony tapasztalni, érni és (meg)élni kell! Sokat. 
 
Kár, hogy csak hobbizenekar az Ego Project. Ezért is kellemes meglepetés, hogy a skótkockás (ruha)stílus itthoni meghonosítóit hamarosan látni élőben: pénteken egy teljes műsoridős buli keretén belül mutatják be a Középsőt  a Crazy Mama-ban.
 
(Az album a kiadó YouTube csatornáján teljes egészében végighallgatható, de ugye, az ismerkedés után irány a lemezbolt!?)