Észak-Amerika tovább mélyítené gazdasági együttműködését

A kanadai fővárosban, Ottawában tárgyaló Barack Obama amerikai elnök, Justin Trudeau kanadai kormányfő és Enrique Pena Nieto mexikói elnök az Egyesült Államokban és Európában is tapasztalható szabadkereskedelem-ellenes hangulat ellenére az érvényben lévő észak-amerikai szabadkereskedelmi megállapodás (NAFTA) mellett foglalt állást szerdán.

Évente megtartott csúcsértekezletükön a politikusok a gazdasági gondokról és együttműködésről tárgyalnak, és megvitatják a Brexit utáni kihívásokat.

Mindhárom ország tagja a NAFTA-nak, amelynek újratárgyalását, sőt akár felmondását is kilátásba helyezte Donald Trump, a republikánusok várható elnökjelöltje.

Trudeau, Obama és Pena Nieto közös közleményben erősítette meg, hogy fontosnak tartja a megállapodást és az erős, háromoldalú gazdasági együttműködésre alapozva kívánja fellendíteni országa gazdaságát, jólétét.

Mindhárman úgy vélik, hogy e három ország erős és hatékony gazdasága szükséges új munkahelyek teremtéséhez és a középosztály megerősítéséhez.

Ennek érdekében - a közlemény tanúsága szerint - a kereskedelmi kapcsolatok további liberalizálását szorgalmazzák.

Obama és Pena Nieto külön hangsúlyozta az országaik közötti jó viszony fontosságát, amelyet a választási kampányban ugyancsak Donald Trump vont kétségbe.

Most Ottawában be is jelentették, hogy a Pena Nieto mexikói látogatásra hívta meg Obamát, még elnöki megbízatása lejárta előtt.

"Az izolacionizmus nem hozhat fellendülést egyetlen társadalomnak sem"

- fogalmazott a mexikói elnök Obamával folytatott különmegbeszélése után.