A kormány nem engedi nyilvánosságra hozni az ország korrupciós állapotáról szóló jelentést

Vajon miért?

A jelentésben a Korrupció Ellenes Államok Csoportja (GRECO) azt vizsgálta, hogy az Európa Tanács tagállamai milyen intézkedésekkel igyekeznek megelőzni a korrupciót az országgyűlési képviselők, a bírák és az ügyészek körében.

A jelentés csütörtöki brüsszeli bemutatóján elhangzott:

a tavaly lezárult vizsgálat megállapította, hogy Magyarország mellett még nyolc tagállam nem hajtotta végre a korábban megfogalmazott, a visszaélések és a megvesztegetések megelőzésére vonatkozó javaslatokat.

Az, hogy ezek mik voltak és miképp nem teljesítették azokat egyelőre rejtve marad a nyilvánosság elől.

A GRECO elnöke, a horvát Legfelső Bizottság elnökhelyettese Marin Mrcela a korrupcióellenes harc sötét évének nevezte a 2017-es esztendőt, mivel az ET tagállamai egyre kevesebbet tesznek a korrupció megelőzése érdekében és egyre gyakoribb a közélet megtisztítását szolgáló reformok visszafordítása is.

A budapesti vezetésnek a 2015-ös jelentés

  • a parlamenti képviselők magatartási kódexének kidolgozását és elfogadását,
  • az Országos Bírósági Hivatal elnökét megillető jogkörök felülvizsgálatát,
  • és a Legfőbb Ügyész hivatali idejének lehetséges meghosszabbítására vonatkozó szabályok megváltoztatását javasolta.

A titkolózáson nem nagyon csodálkozhatunk, hiszen köztudott, hogy az Orbán-kormányok alatt hazánkban még a szocialista érához képest is jobban virágzik a korrupció. Rengeteg esetet tárt fel a sajtó, ám az állami szervez intézkedései rendre elmaradnak. Idén márciusban a Civitas Intézet megbízásából a Transparency International Magyarország által készítette el a „Fekete könyvet”, amiben 106 korrupciós ügy szerepel a 2010-2018 közötti időszakból.

Itt a „Fekete könyv", az Orbán-kormány 106 korrupciós ügyével

Korrupció során a szereplők gazdasági előnyt szereznek társadalmilag hasznos ellenszolgáltatás nélkül, ezért társadalmi szinten veszteséget okoznak - lényegében ez a korrupció, ami Bulgáriát leszámítva az egész Európai Unióban Magyarországon a legrosszabb. Letöltéshez katt a képre: A korrupció 2010 és 2018 közötti magyarországi helyzetét bemutató Fekete Könyv két részre tagolódik.