EP-jelentés: az ellenzéki képviselők szerint kapják meg közvetlenül a magyarok az EU-s forrásokat

EP-jelentés: az ellenzéki képviselők szerint kapják meg közvetlenül a magyarok az EU-s forrásokat

Csütörtökön elfogadta a magyar jogállamiságról készült jelentést az Európai Parlament képviselőinek többsége, eszerint a Magyarország a teljes értékű demokráciából már csupán egy „hibrid választási autokrácia” maradt.

Megszavazták az EP-ben: Magyarországból már csak egy „hibrid választási autokrácia" maradt

Elfogadta a magyar jogállamiságról készült jelentést csütörtökön az európai parlamenti képviselők többsége...

A vonatkozó jelentés a magyar jogállamiságot vizsgáló EP-különbizottság vezetője, Gwendoline Delbos-Corfield nevéhez fűződik. Az 584 jelenlévőből 433 fő szavazta meg a francia zöldpárti képviselő által benyújtott állásfoglalást.

Az EP-ben ülő ellenzéki képviselők részben támogatták, részben nem szavaztak a magyar jogállamiságot érintő ügyben. Viszont az uniós pénzekhez való hozzájutás kapcsán hasonló álláspontot hangoztatnak.

Átment: Hatalmas többséggel (433 igen, 123 nem, 28 tartózkodás mellett) megszavazta az Európai Parlament a magyar jogállamiság helyzetét értékelő jelentést. Ezzel az EP lett az első uniós intézmény, amely kimondja: Magyarország nem teljes értékű demokrácia többé

- reagált Facebook-posztjában a jelentést megszavazó Cseh Katalin. Gondolatmenetét úgy folytatta: bár a fideszes képviselők és a szélsőjobboldali szövetségeseik "hungarofóbiát" és "boszorkányüldözést" kiáltottak a tegnapi vitán, az EP továbbra is az az uniós intézmény, amelyik nevén nevezi ezt a problémát.

Szintén megszavaztuk azt az általunk benyújtott módosító indítványt, amely felszólítja az Európai Bizottságot, találjon módot az önkormányzatok és a civil társadalom közvetlen pénzügyi támogatására, és ne a magyarokat büntesse a kormány jogellenes magatartása miatt.

- zárta bejegyzését a Momentum politikusa.

A szintén momentumos Donáth Anna, aki nem szavazott az EP-állásfoglalásról, közösségi oldalán főleg az uniós pénzekkel kapcsolatosan írt, miszerint az EP megszavazta a Cseh Katalinnal közösen tett javaslatukat is. Szavai szerint

felszólítottuk az Európai Bizottságot, hogy ne a magyarokat büntesse az Orbán-kormány bűneiért.

Donáth úgy látja, a Bizottságnak meg kell találnia annak a módját, hogy kikerülve a büntetés alá vont kormányt, közvetlenül lehívhassák az EU-s forrásokat az önkormányzatok, civilek és vállalkozók.

Jelenleg is több ezer milliárd forintnyi EU-s pénz hiányzik a magyar gazdaságból, aminek már egy éve meg kellett volna érkeznie. Magyarországnak szüksége van az uniós pénzekre!

- érvelt az ellenzéki politikus, aki szerint jelenleg "a magyar költségvetés romokban" van.

Az ugyancsak támogatólag szavazó DK-s képviselők közül eddig Rónai Sándor tette közzé véleményét a mai szavazás eredményéről:

Tegyük világossá: amíg Orbán lop, addig a legutolsó eurócentet is el kell zárni tőle!

A politikus szerint ez "világos üzenet ez Orbánnak: az Európai Unió nem tűri tovább a lopást." Hozzáfűzte:

Egyértelmű a feladatunk, meg kell védenünk az uniós pénzeket, hogy azokat a civilek, és önkormányzatok megkaphassák meg.

A szavazástól távol maradó szocialista Ujhelyi István mindössze az EP-szavazás végeredményét ismertette közösségi oldalán.

A Jobbik képviseletében Gyöngyösi Márton is támogatta a jogállamisági jelentést, erről a politikus Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott:

Ne pénzeljünk tolvajokat és zsarnokokat!
Az Európai Parlament óriási többséggel megszavazta az Orbán-rezsimet elmarasztaló jelentést.
Én magam is azt szorgalmaztam, hogy ezt a rendszert ne finanszírozzuk tovább: az EU-s pénzeket juttassák el közvetlenül a magyar emberekhez!

Most a jobbikos politikus szerint a Bizottságon a sor, hogy kövesse a Parlament iránymutatását. "Remélem, értették az üzenetet" - írta Gyöngyösi.