Évtizedek óta állami vezetők barátságát kereste Ghaith Pharaon

Ghaith Pharaonnak csupán két év kellett ahhoz, hogy a Fidesz vezetőinek bizalmába férkőzzön.

Ghaith Pharaonnak csupán két év kellett ahhoz, hogy a Fidesz vezetőinek bizalmába férkőzzön. Tiborcz Istvánhoz köthető céggel és a Magyar Nemzeti Kereskedőházzal is üzletelt, külügyminisztériumi tisztviselők ajánlgattak neki befektetéseket, kastélyokat vett, és megvásárolt egy villát is Orbán Viktor szomszédjában. Olyan jól ment neki a barátkozás, hogy még a miniszterelnökkel is találkozott.

A szaúdi üzletember a 80-as években a BCCI nevű maffiabank strómanjaként tevékenykedett. A BCCI gyakorlatilag törvényen kívüli bank volt, csalásokból tartotta fönn magát. Abból élt, hogy különböző bűnszervezeteknek segített tisztára mosni a bűncselekményekből származó dollármilliárdokat, vagy nemzetközi szankciók alatt álló diktátoroknak segített kimenteni a piszkos pénzeket külföldre.

A BCCI ezek ellenére a 80-as évekre már a világ több mint 70 országában tartott fenn bankfiókokat. Az általa ajánlott üzletek bár nagyon kecsegtetőnek tűntek, valójában csak neki hoztak pénzt a konyhára. Dél-Amerikában például Argentínát és Paraguay-t is rendesen megkopasztotta.

Orbán maga is elismerte, hogy találkozott a szaúdival, de azt mondta, hogy csak egy fogadáson futottak össze. Azt azonban a miniszterelnök sajtósa nem hajlandó elárulni, hol volt Orbán aznap, amikor Pharaon jachtja Mészárosé mellett parkolt az Adrián. Pharaon jachtja gyakran sodródott olyan hajók mellé, akikkel Pharaon tárgyalni akart: a szaúdi királyi család tagjaival is általában így találkozott.