Ezer bevándorlót mentenek ki a tengerből

Legalább ezer menekült kimentéséhez kezdett hozzá az olasz parti őrség a Földközi-tengeren.

Eddig több mint 130 embert emeltek ki két gumicsónakról Lampedusa szigetétől mintegy 180 kilométerrel délre, és folytatják a munkát további nyolc vízi jármű utasainak kimentésére.

Bizonyosak vagyunk abban, hogy ezernél több menekült érintett a vasárnapi mentőakcióban - mondta el a parti őrség egyik szóvivője Rómában a Reuters hírügynökségnek.

Az elmúlt hét folyamán javuló időjárás felbátorított sok embert, hogy nekivágjon a veszélyes útnak Európa felé Észak-Afrikából, ahol a Líbiában uralkodó teljes zűrzavar miatt csaknem lehetetlen gátat szabni a rozoga hajókat telezsúfoló embercsempészek tevékenységének. Előtte, a hét elején a tengerbe veszett körülbelül 330 fekete-afrikai illegális bevándorló, aki a líbiai Tripoli közeléből indult Olaszország felé nagyon rossz időjárási körülmények között.

Tavaly mintegy 3500 emberéletet követeltek az Európába tartók átkelési kísérletei. Olaszország decemberben véget vetett a Mare Nostrum (Mi tengerünk) katonai-humanitárius missziónak, és annak feladatait januártól a Frontex európai ügynökség missziója vette át.