Ezért nehéz egyiptomi újságírónak lenni

A hatóságok által körözött kollégáik bújtatása és álhírek terjesztése miatt vádat emeltek az egyiptomi sajtószakszervezet három magas rangú képviselője ellen.

A tájékoztatás szerint Jehia Kalas szakszervezeti elnök, Hálid al-Balsi alelnök és Gamál Abder Ráhim főtitkár pere előreláthatólag szombaton kezdődik egy kairói bíróságon.

Az al-Maszri al-Jóm című egyiptomi újság a honlapján arról számolt be, hogy az ügyészség a három férfit vasárnap idézte be kihallgatásra, amely 14 órán keresztül tartott. Abder Ráhim a dpa német hírügynökségnek elmondta: azt vetették a szemükre, hogy menedéket nyújtottak körözött kollégáiknak és valótlanságokat terjesztettek. A Reuters hírügynökség által idézett jogi szakértő szerint a felsorolt törvénysértésekért akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatók a vádlottak.

Az Amnesty International (AI) nevű nemzetközi jogvédő szervezet elítélte a három érintett elleni jogi eljárást, az ellenük felhozott vádakat pedig a szólásszabadság elleni "drákói" kormányzati fellépés részének nevezték.

Az ügy előzménye az újságírók szakszervezete ellen május 1-jén végrehajtott razzia, amelyre a szövetség 75 éves történetében még nem volt példa. A testület kairói székhelyén zajlott akcióban őrizetbe vették a Bavábet Janájer ellenzéki honlap két újságíróját, mert állítólag tüntetésekre buzdítottak és valótlanságokat terjesztettek. A rendőrség azonban tagadja, hogy megrohamozta volna a szakszervezet épületét.

Az őrizetbe vételek nyilvánvalóan az Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök vezette kormány arra vonatkozó tervével való nyílt szembenállással vannak összefüggésben, amelynek értelmében Egyiptom Szaúd-Arábiának készül átadni két stratégiai fontosságú vörös-tengeri szigetet.

Kalas szakszervezeti elnök a razziát követően lemondásra szólította fel a belügyminisztert, az elnököt pedig bocsánatkérésre.