Fabiny Tamás: A korrupciót ki kell takarítani az életünkből

Fabiny Tamás: A korrupciót ki kell takarítani az életünkből

Az evangélikus elnök-püspök szerint, ha valaki kereszténynek vallja magát, az nem járhatja úgy Krisztus útját, hogy közben a korrupció kíséri tetteit.

A hazai történelmi egyházak egyházi vezetői által elmondott húsvéti tanulságok közül talán a legfontosabb Fabiny Tamás beszéde volt. A Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a budavári evangélikus templomban szólt a hívekhez, s mondanivalójának kereteit „nyelvleckével” teremtette meg. „Egy ízig-vérig mai szó, aminek látszólag kevés köze van húsvéthoz, valójában sok köze van a mai világhoz, ez pedig a korrupció” – mondta, majd egyháztörténeti és irodalmi példákon keresztül érzékeltette, ez a jelenség hogyan mérgezi meg az életet, illetve mi a teendő ellene.

„A régi kovászt nekünk is, a mai egyházi életünkből, a mai társadalmi életünkből, ki kell takarítani. Tönkretehet egy nemes ügyet, tönkre teheti Krisztus ügyét a korrupció.”

Mint mondta, ha valóban a feltámadott Jézus követei akarunk lenni, akkor „tetőtől talpig új életben kell, hogy járjunk", a régi kovász kitakarítása pedig (...) önvizsgálattal kell, hogy együtt járjon."

Emlékeztetett, a reformáció kezdetén Luther Márton is a korrupció ellen küzdött, az ellen, hogy „sefteltek az üdvösséggel”, pénzért akarták adni a feloldozást.

Fabiny Tamás az evangélium harmadik, görög szavát, a katharsziszt is értelmezte. A szót Pál apostol akkor használja, amikor azt írja, hogy „takarítsátok ki” a régi kovászt. A megújuláshoz csak a katarzis, a teljes megtisztulás szükséges, miközben sokszor hajlamosak vagyunk csak tisztogatni, és ezzel elmaszatolni a bűneinket - mondta Fabiny Tamás. Nagypéntek és húsvét üzenete katarzissal járhat együtt, ha felismerjük, hogy húsvétkor „radikálisan újat kezd velünk az Isten, teljesen, tetőtől talpig meg akar minket tisztítani”.

Mindenkinek feladata tehát az önvizsgálat, nincs-e benne romlottság, húsvétkor pedig „tisztogatás helyett a teljes tisztulás az elvárható”.

Fabiny Tamás igehirdetéséből a közmédia is idézett. Az MTI nem hagyta ki a korrupcióról alkotott mondanivalót sem, amely üzenet leginkább a Fidesz híveket hozhatja zavarba. Emlékezetes Lánczi András fideszes potentát mondata, amely úgy hangzik, hogy „amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája”. Azt hogy mennyire mérgező a korrupció, ezt támasztotta alá nemrégiben a jelenséget globálisan vizsgáló Transparency International (TI) idei eredményei is, amely szerint „Magyarország az Európai Unió legkorruptabb, ugyanakkor szerény gazdasági teljesítményt nyújtó tagállama”. Márpedig „a korrupció mindaddig virágozni fog, amíg az igazságszolgáltatás nem képes hatékonyan fellépni az elkövetőkkel szemben, akár a kormányokkal való konfliktus árán is” – tette hozzá François Valérian, a TI elnöke, aki szerint a politikai vezetőknek teljes mértékben ki kell állniuk a törvények betartása és a korrupció elleni küzdelem mellett, és garantálniuk kell az intézmények függetlenségét.

(Címlapkép: Fabinyi Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke beszédet mond az Együtt a közös otthonért címmel rendezett, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) közös teremtésvédelmi konferenciáján az NKE Széchenyi-dísztermében 2023. szeptember 25-én. MTI/Illyés Tibor)