Falfestés kezdőként: tippek és praktikák (x)

Falfestés kezdőként: tippek és praktikák (x)

Az utóbbi években egyre többen döntenek úgy, hogy inkább saját maguk oldják meg a lakás kifestését. A DIY módszerek azonban nem mindig válnak be, ami főleg a megfelelő eszközök és persze a szakértelem hiányának tudható be.

Persze remek időtöltést jelent, de érdemes az interneten megnézni pár oktató anyagot, amivel még kezdőként sem okozhat problémát a szobafestés. Amennyiben kellő figyelmet szentelünk a dolognak, lépésről-lépésre betartjuk a tanácsokat, akkor garantáltan szép végeredményt érhetünk el.

Az alábbiakban adunk pár ötletet a festéshez. Eláruljuk, hogy milyen eszközökre lesz szükség.

A tervezés fontossága

Bármilyen lakásfelújítás esetében a legelső dolog a tervezés. Ez akkor is igaz, ha csupán egyetlen helyiséget szeretnénk felfrissíteni. A takaritogep.hu festékszóró pisztolyaival azonban bárki könnyedén elboldogul, szinte pillanatok alatt végezhetünk a feladattal. Előtte viszont nem árt eldönteni, hogy a bútorokat ideiglenesen kipakoljuk onnan, vagy inkább letakarjuk őket.

A másik kérdés, hogy milyen végeredményt szeretnénk, milyen színt vagy színeket használnánk a szobában.

Az eszközök tekintetében a legtöbb esetben a falak előkészítésével kezdjük, amit gletteléssel tudunk megtenni. Amennyiben csupán 1-2 réteg festék került fel korábban, arra még bátran felvihetünk egyet, de több rétegnél már nem árt leszedni a régieket.

Ehhez kelleni fog glettanyag, glettvas, vödör a keveréshez, valamint csiszolóvászon. Ha csak néhány lyukat kell javítani, akkor elegendő a hézagot eltüntetni. Ellenkező esetben érdemes az egész falat leglettelni és kiegyenlíteni. Félni nem kell, a glettelés művelete sem nehezebb, mint maga a festés.

Mi kell az alapozáshoz és a festéshez?

Az alapozás kulcsfontosságú ahhoz, hogy a festék megfelelően tapadjon a falra. Ha csak a glettre vinnénk fel a festéket, az nem hozná a várt eredményt. Kelleni fog tehát alapozó, festék, ecset, festőhenger, valamint létra és festékszóró pisztoly.

A megfelelő előkészületeket követően jöhet a festés, ami látványos és gyors. Először az alapozót kell felvinni, ami csökkenti a falak szívóképességét, egyenletessé teszi azokat. Létrát mindenképpen érdemes használni, főleg a fenti részek esetében, hiszen igen kényelmetlen tud lenni, ha felfelé kell festeni.

Plusz tipp: a festéken véletlenül se spóroljunk, hiszen a végeredmény nagyban függ attól, hogy milyen annak minősége, főleg ha kezdőként csináljuk. Vásároljunk inkább picit többet, mint amennyire várhatóan szükség lesz, hiszen főleg hozzá nem értőként, nem biztos, hogy megfelelő mennyiséget sikerül venni első körben. Tájékozódjunk a festékek kiadósságáról a csomagoláson.

Mire figyeljünk a végén?

A száradás sok esetben pár óra alatt megvan, vannak azonban olyan időszakok, időjárási viszonyok, esetleg festékek, ami esetében több időre van szükség.

Mindenképpen óvjuk a falakat, addig ne pakoljunk vissza, amíg minden meg nem száradt és ki nem szellőzött a helyiség. Nincs annál kellemetlenebb, mint amikor siettetni akarjuk a folyamatot és végül egy festékszagú szobában kell pihennünk, aludnunk, ennünk, vagy éppen fürdenünk.