Kiterjesztették a halálbüntetést Fehéroroszországban a hazaárulást elkövető tisztségviselőkre és katonákra

Kiterjesztették a halálbüntetést Fehéroroszországban a hazaárulást elkövető tisztségviselőkre és katonákra

Fehéroroszországban kiterjesztették a halálbüntetés kiszabásának lehetőségét a hazaárulást elkövető tisztségviselőkre és katonákra is

- közölte kedden a BelTA állami hírügynökség nyomán az MTI.

A tájékoztatás szerint a minszki parlament végső olvasatban elfogadta az erre vonatkozó törvénymódosítást.

Fehéroroszország Európa utolsó országa, ahol még végrehajtanak halálos ítéleteket. Az Aljakszandr Lukasenka elnök vezette ország tavaly széles körű nemzetközi bírálatok ellenére már kiterjesztette a halálbüntetéssel sújtható bűncselekmények körét a terrorcselekmények előkészítésének tényállására. Ez főleg a vasúti szabotázsakciók ellen irányult, amelyekkel fehérorosz aktivisták megpróbálták akadályozni az orosz csapatok Ukrajna elleni támadását.

A minszki törvényhozás ezenkívül egy másik büntetőjogi szigorítást is elfogadott: a köztársaság elleni rágalmazás vétsége a jövőben kiterjed a hadsereggel szemben tett becsmérlő kijelentésekre is, hasonlóan az orosz szabályozáshoz.

Emlékezetes, Lukasenka hétfőn jelentette be, hogy országa új fegyveres csoportokat, területvédelmi egységeket hoz létre. Érvelése szerint minden városban és településen létre kell hozni félkatonai alakulatokat területvédelmi feladatokra, kiegészítésül az ország 45 ezer fős hadseregéhez "egy esetleges agresszió esetére".