"This is Párkány!" - még a szlovákok se értik, mit keres Ľudovít Štúr szobra egy magyar városban

"This is Párkány!" - még a szlovákok se értik, mit keres Ľudovít Štúr szobra egy magyar városban

Párkányban átadták Ľudovít Štúr költő, a szlovák „nemzeti ébredés” jelentős alakjának szobrát. Az alkotásra helyben nem volt túl nagy igény, a képviselő-testület szlovák tagjai is leszavazták a szoborállítást. Ez azonban a szélsőséges soviniszta Matica Slovenskát nem zavarta, s az elvileg magyar vezetésű közlekedési minisztérium még helyet is biztosított neki. 

A magyar többségű városban az ügy kapcsán borítékolható volt a feszültség, hiszen Párkányt a 2. világháború után erőszakkal nevezték át "Sturovóvá", holott a költő soha életében nem is járt ott. 1991-ben a helyiek 87 százaléka döntött úgy egy népszavazáson, hogy állítsák vissza a régi nevet (szlovákul Parkan), ám ezt Pozsonyból végül megvétózták.

A szoborállítás ellen a Magyar Közösség Pártja tiltakozó megmozdulást szervezett szombaton, ahol Menyhárt József elnök úgy fogamazott:

„Elvették a nevet, most pedig idetesznek egy szobrot, helytartóul, amely igazából jelkép, szimbólum. De nem azt szimbolizálja, hogy Szlovákia szabad ország. Mert ha az volna, akkor meghallgatnák az emberek véleményét."

A magyar nyelvi jogokért évek óta küzdelmet folytató Kétnyelvű Dél-Szlovákiáért Mozgalom közleménye szerint ez a gesztus "egyszerre a helyi lakosság szándékos provokálása és egyben Štúr személyének ismételt megalázása."

"Štúr a kisebbségi szlovák közösség vezetője volt. Személyét egy másik kisebbség megalázására használják fel – halála után egy századdal, az erőszakos átnevezés idejében, és most, másfél századdal később, a szoborállítás során is. Meggyőződésünk, hogy ezzel ő maga sem értene egyet"

- áll a közleményben.  

A szervezet hangsúlyozza, hogy nem a költő-politikus személyével van bajuk. Aktivistáik Štúr szülőhelyére, Zayugrócra is ellátogattak, ahol kiderült:

az ottaniak se értik, miért neveztek el egy magyar várost az ő falujuk híres szülöttéről, és miért állítana most neki ott szobrot. 

Az alkotást egyébként nagyjából senki sem látja szívesen Párkányban, a képviselő-testület szlovák tagjai is csupán a mesterséges konlfiktuskeresés eszközét látják benne, így ellene is szavaztak. Peter Pellegrini szlovák kormányfő mégis fővédnökséget vállalt a szobor felett, amelyet végül a közlekedési minisztérium kezelésébe tartozó területen állítják fel.

A tárca vezetője egyébként magyar, a Most-Híd vegyespárt politikusa, Érsek Árpád. 

A Matica Slovenska helyi székházára tegnap éjszaka valaki felfújta:

"This is Párkány!"