Fenyegető muzulmánok ellen tüntettek Olaszországban

A muzulmánok azt a kérdést szegezték a megfenyegetett olasz fiataloknak, hogy Istenben vagy Allahban hisznek-e.

Az Északi Liga fáklyás felvonulást hirdetett meg, amellyel az érintett muzulmánok azonnali kiutasítását követeli Olaszországból.

Az Emilia-Romagna tartomány huszonötezer lakosú városában tartózkodási engedéllyel élő huszonéves muzulmán férfiak öt olasz fiatalkorút fenyegettek meg az utóbbi napokban. Négy marokkói bevándorlóról van szó.

Öt 16-17 éves olasz fiút riasztópisztollyal ijesztgettek az Iszlám Állam (IÁ) terroristáinak videóin látott kivégzéseket utánozva.

Azt a kérdést is a fiataloknak szegezték, hogy Istenben vagy Allahban hisznek-e.

A fiatalok szülei jelentették az esetet a hatóságoknak. A muzulmán férfiak ezzel egy időben önként jelentkeztek a csendőrségen azt állítva, hogy tréfáról volt szó. A pisztolyt is átadták. Az ügyben vizsgálat indult.

"Bizonyos tettek elfogadhatatlanok, az ügyészségtől példamutató választ várunk. Nincsen semmilyen tréfa abban, hogy muzulmán fiatalok a terroristákat utánozzák, a történteket nagyon is komolyan kell venni!"

- nyilatkozta Gianluca Vinci, az Északi Liga tartományi főtitkára, a demonstráció szervezője.

Mauro Smeraldi, Vignola független polgármestere "súlyos epizódról" beszélt. A Hajrá Olaszország (FI) jobbközép ellenzéki párt helyi szervezete is a négy marokkói azonnali kiutasítását sürgeti. A bevándorlók befogadását szorgalmazó Demokrata Párt (PD) balközép kormányerő is elítélte a történteket, hangsúlyozva, hogy az eset Vignolában törést okozott az olaszok és bevándorlók eddigi békés együttélésében. Ugyanakkor a PD szerint egyszerű vitáról volt szó két csoport fiatal között és nem vallási fanatizmus áll a háttérben. A helyi sajtóértesülések szerint a muzulmán fiatalok ittasak lehettek.

A Garda-tó partján levő Desenzano del Gardában húsz ott élő pakisztánit kísértek pénteken a helyi rendőrségre, miután egy utcai tüntetésen Allah Akbar (Allah hatalmas) kiáltással vettek részt. A férfiak egy helyi szupermarketet ellátó olasz szövetkezet dolgozói, akiket elbocsátottak állásukból. A szövetkezet olasz és nem olasz tagjai a szupermarket előtt tüntettek és a megmozduláson résztvevő egyik pakisztáni Allah Akbart-t kiáltott. Többi társa Allah Akbarral válaszolt neki. A tüntetést felügyelő olasz terrorizmus ellenes nyomozóigazgatóság (Digos) emberei vitték őket a rendőrségre, ahol azonosították őket.