Kesztyüs Attila: Fercsák Róbert nem saját zsebből vette meg az egymilliárdos, Balaton-parti kempinget

Kesztyüs Attila: Fercsák Róbert nem saját zsebből vette meg az egymilliárdos, Balaton-parti kempinget

Baja fideszes volt polgármestere nemrégiben tulajdonrészt szerzett egy cégben, melynek egyetlen érdemi tulajdona egy igen értékes, balatonboglári kemping. Az üggyel kapcsolatban megkerestük a Jobbik-Konzervatívok Somogy vármegyei elnökét.

Fercsák Róbertnek, Baja volt fideszes polgármesterének nincs és nem is volt kellő fedezete egy ilyen nagyságrendű befektetés megvalósítására – írta korábban sajtóközleményében a Jobbik annak kapcsán, hogy a kormánypárti politikus megszerezte a Terebezd Trade Kft. cégtulajdonának felét, ami egy egymilliárdos ingatlant birtokol. Az ügy nagyon sok kérdést felvet, és egyelőre csak kevésre van válasz. Lapunk a jobbikos Kesztyűs Attilát kérdezte. Interjú.

Van róla sejtése, hogy Fercsák Róbertnek havi bruttó 600 ezer forintos fizetés mellett miből lehet fedezete egy 1 milliárd forintos ingatlannal is rendelkező cég 50 százalékos tulajdonrészének a megszerzésére?

Erre röviden csak azt tudnám mondani, hogy a Fidesz útjai kifürkészhetetlenek. Senki nem tudja elképzelni sem, hogy hogyan lehet hozzájutni egy ilyen értékű ingatlanhoz, és hogy mik a tervek ezzel.

Az is kérdés, hogy ő ezt a pénzt honnan szerezte, hogy a cégben lévő részesedése az övé-e vagy csak valakinek megvették.

A választ senki nem tudja, csak ők, akik ezt az üzletet megcsinálták. Ez egy fekete lyuk, ahova nem lehet bejutni, és kifelé meg nem jön belőle soha semmi.

Tehát Ön szerint Fercsák Róbert nem saját indíttatásból kezdett bele egy ilyen mértékű ingatlanbefektetésbe? Talán mások nevében járhatott el?

Havi 600 ezer forint bruttóval nem lehet összespórolni – még ha az ember nem eszik, akkor sem. Ez egy közel félmilliárdos üzlet. Úgy gondolom, hogy ez egy sokkal nagyobb kaliberű taktikai műveletnek a része. Ugyan Fercsák vagyonbevallása tartalmaz még néhány érdekességet – például hajót és egyebet, úgyhogy ki tudja, hogy még mije lehet –, de egy ekkora összeget nem lehet csak úgy előteremteni.

Akkor nem helyi ügyről lehet szó?

Ez valószínűleg nem egy helyi ügy, mivel Fercsák Róbertről tudjuk, hogy egy komoly fideszes politikus volt, aki egy Baja méretű város polgármestere volt, és a megyei közgyűlés tagja Bács vármegyében. Az, hogy pont Balatonbogláron, pont egy ilyen kempinget sikerült megszerezni egy ilyen kis Kft.-n keresztül, amiben csak ez a kemping van, az nagyon komoly piaci látást igényel. Ehhez mint egy mágus kell meglátni a piaci hálóban, hogy éppen mit kell megvenni ahhoz, hogy egy ilyen ingatlanhoz hozzájusson valaki. Ehhez minimum látónak kell lenni.

Mi lehet Fercsák és a Fidesz terve a balatoni kempinggel? Ez is része lenne NER balatoni térhódításának?

Egyértelmű, hogy a NER számára az egyik legfontosabb a Balaton megszerzése és kisajátítása.

Valószínű, hogy most még egy kicsikét pihentetik az ügyet, aztán hirtelen átminősítik a területet beépíthetővé, és jöhet néhány luxusingatlan, esetleg egy kis kikötőbővítés.

Ezt mind meg lehet tenni, ez egy fantasztikusan jó helyen lévő ingatlan, amit biztosan nem szeretnének kihagyni a portfólióból.

Az Alfahír megkeresésére, hogy milyen pénzügyi forrásból fedezte az 50 százalékos cégtulajdon megszerzését, Fercsák Róbert továbbra sem reagált.

(Címlapkép: Kesztyűs Attila/Facebook)