Fico kormánya leállította az Ukrajnának szánt hadisegélyt

Fico kormánya leállította az Ukrajnának szánt hadisegélyt

Az újonnan felállt szlovák kormányzat úgy döntött, hogy gátat szab a több mint 15 milliárd forint értékű szállítmánynak.

Nem hagyta jóvá szerdai ülésén a Robert Fico-féle új pozsonyi kormány, és ezzel leállította annak az Ukrajnának szánt hadisegélynek a leszállítását, amelyet még az időközben távozott Ódor Lajos vezette kabinet készített elő - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség. Az MTI beszámolója alapján

a szóban forgó szállítmány értéke 40,3 millió euró (mintegy 15,3 milliárd forint) volt, és 4 millió darab 7,62 milliméteres gépkarabélylőszert, több mint 5 ezer darab 125 milliméteres tüzérségi lőszert, a Kub légvédelmi rendszerekhez használható 140 rakétát, illetve aknavetőket és azokhoz tartozó lőszert tartalmazott volna.

Szlovákia az előző kormányzat idején 13 katonai segélycsomagot hagyott jóvá és szállított le Ukrajnának, hivatalos közlés szerint 671 millió euró (több mint 251 milliárd forint) értékben. Az új szlovák miniszterelnök, Robert Fico a kinevezését követően is többször megerősítette azt a szeptemberi parlamenti választásokat megelőzően hangoztatott ígéretét, hogy teljesen leállítják az Ukrajnának szánt fegyverszállításokat, és a jövőben Pozsony csak humanitárius szállítmányokra korlátozza a Kijevnek juttatandó segítséget az orosz-ukrán háborúban.

Mint ismert, a Fico nevével fémjelzett kormány október végén alakult meg, miután az előző kabinetet leváltotta a magyarellenes baloldali-populista Irány/Smer, az új kormányfő pártja. Szijjártó Péter kedden a frissen beiktatott Ficóval tárgyalt Pozsonyban, ahol a magyar külügyminiszter derűlátóan arról beszélt, hogy a Szlovákiával való együttműködésnek a valaha volt legjobb fejezetére készül az elkövetkező években.

(Címlapkép: Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője érkezik a párt pozsonyi székházába 2023. október elsején, a szlovák parlamenti választás másnapján. MTI/AP/Petr David Josek)