Hivatalos: kinevezte Robert Fico kormányát a szlovák államfő

Hivatalos: kinevezte Robert Fico kormányát a szlovák államfő

A baloldali-nacionalista-populista pártvezető negyedjére lett Szlovákia kormányfője, s ezzel az ország újkori történetében a legtöbbször és legtöbb ideig kormányzó miniszterelnök.

Zuzana Caputová szlovák államfő kinevezte az új szlovák kormányfőt, Robert Ficót és alakuló kabinetjének tagjait a pozsonyi elnöki palotában szerdán.

Az Orbán Viktorral szövetséges Robert Fico negyedik alkalommal lett Szlovákia miniszterelnöke, s ezzel az ország újkori történetében a legtöbbször és legtöbb ideig kormányzó miniszterelnök. Legutóbb 2016-ban nevezték ki a baloldali-nacionalista-populista Irányt (Smer-SSD) vezető politikust a kormány élére.

Kinevezését követően a miniszterelnök kijelentette, szerinte az ország történetében még soha nem fordult elő, hogy egy kormánynak olyan állapotban kell átvennie az országot, mint most, amikor a társadalom feldúlt állapotban van, az állam anyagi helyzete rendkívül rossz. Fico ígéretet tett arra, hogy kormánya konstruktív politikát folytat majd, semmilyen kihívás elől nem tér ki, és egyértelmű nemzeti szlovák hangot hallat majd a külpolitikájában is.

Zuzana Caputová a kormányfő és a kabinet tagjainak kinevezése után azt mondta: bízik benne, hogy az új kormány tartani fogja magát az ország eddigi irányultságához, továbbra is tesz majd a jószomszédi viszonyok ápolásáért, és igyekszik az ország összes lakosának kormánya lenni.

Az új szlovák kormányban több, a bársonyszéket már korábban kipróbáló személy, de több "újonc" is van

- fogalmaz az MTI a személyi összetétellel kapcsolatban.

A szlovák külügyi tárca élére Juraj Blanár, az Irány alelnöke került. Blanár már régóta az Irány egyik erős embere, de korábban nem vállalt még kormányzati szerepet, s a diplomáciában is új szereplő. Jelölése ugyanakkor nem számít meglepetésnek, mert Robert Fico már a koalíciós szerződés aláírásakor jelezte, hogy a szlovák diplomácia komoly változtatások elé néz.

A pénzügyi tárca élére az Irány jelöltjeként Ladislav Kamenickyt nevezte ki az államfő. Kamenicky már egy alkalommal vezette a szaktárcát, korábban pedig a parlament költségvetési bizottságában is elnökölt. A védelmi minisztérium élére is az Irány jelöltje, a párt talán második legismertebb személyisége, Robert Kalinák került. A politikus, aki korábban többször is a belügyi tárcát vezette, most az egyik miniszterelnök-helyettesi posztot is megkapta. A belügyi tárca élére Peter Pellegrini vezette szocdem-nacionalista Hang (Hlas-SD) jelöltje, Matús Sutaj Estok került. A jogi végzettségű Estok 36 évével a negyedik Fico-kormány legfiatalabb minisztere lesz. Korábban - Pellegrini miniszterelnöksége idején - a kormányhivatal vezetője volt.

A koalíciós szerződés alapján Fico pártjának jelöltjei kerülnek a védelmi, a külügyi, az igazságügyi, a közlekedési, a pénzügyi, valamint a földművelésügyi minisztérium élére. Pellegriniék a parlamenti elnökének posztján kívül a belügyi, az oktatásügyi, az egészségügyi, a gazdasági, a munka- és családügyi, valamint a regionális fejlesztési minisztériumokat kapták meg. A szélsőjobboldali-magyarellenes Szlovák Nemzeti Párt (SNS) képviselői irányítják majd a környezetvédelmi, a kulturális és a januártól létrejövő idegenforgalmi minisztériumot.

Az új kormány kinevezésének ünnepélyes aktusa előtt néhány órával tartotta meg alakuló ülését az előrehozott választások eredményét tükröző új pozsonyi törvényhozás, amelynek 150 parlamenti képviselője közül 79-en ülnek a hárompárti - a Robert Fico vezette Irány, a Peter Pellegrini vezette Hang és az Andrej Danko vezette Szlovák Nemzeti Párt alkotta - kormánykoalíció padsoraiban. Az új összetételű pozsonyi törvényhozás a képviselők eskütétele után a házelnököt is megválasztotta Peter Pellegrini személyében.

Emlékezetes, az új kormányzat kinevezése előtt az államfő minisztercserét szorgalmazott, ugyanis Caputová nem volt hajlandó kinevezni egy a klímaválság létét is tagadó politikust környezetvédelmi miniszternek. Úgy ítélte meg, a szaktárcát nem vezetheti és képviselheti olyan jelölt, aki nem ismeri el a klímaváltozással kapcsolatos tudományos konszenzust. Így az eredetileg tervezett Rudolf Huliak helyett Tomás Tarabát jelölte a soviniszta SNS a tárcavezetői posztra.

(Címlapkép: Robert Fico szlovák miniszterelnök, Zuzana Caputová államfő és Robert Kalinák védelmi miniszter (b-j) a kormány beiktatási ünnepsége után a pozsonyi elnöki palota, a Grassalkovich-kastély előtt 2023. október 25-én. MTI/EPA/Jakub Gavlák)