Fogy a Fidesz körül a levegő a Néppártban

Fogy a Fidesz körül a levegő a Néppártban

Több néppárti képviselőnek is egyre terhesebb Deutsch Tamás és a Fidesz – írja az Index. A portál által megkérdezett képviselők már-már a magyar kormánypárt és a botrányos képviselő kizárását követelik a konzervatív frakcióból.

Pártom támogatja a Fidesz kizárását az Európai Néppártból (EPP), én pedig támogatom Deutsch Tamás kizárását az EPP képviselőcsoportjából

– mondta Vladimír Bilčík szlovák néppárti EP-képviselő.

Ismert, Deutsch épp az eresz-gate kirobbanásának napján került bajba, ugyanis a politikus Manfred Weber néppárti frakcióvezető egyik megjegyzésére azt mondta, az hasonlít a Gestapo és az ÁVÓ érveléséhez: ha nincs takargatnivalód, akkor nem kell félned. A fideszes poltikus ezt később két interjúban meg is ismételte.

Emiatt Othmar Karas osztrák néppárti politikus, az EP egyik alelnöke vezetésével több konzervatív EP-képviselő azt kezdeményezte, Deutschot zárják ki a frakcióból, ez a levél a Twitteren is olvasható.

Bár Deutsch nem sokkal később meghátrálva bocsánatot kért, az Indexnek nyilatkozó cseh EP-képviselő, Michaela Šojdrová szerint Deutsch Tamás nem véletlenül mondta azt, amit mondott.

Populista érdekek, vagy éppen a szándékos gyűlöletbeszéd vezérelte

– vélekedett a képviselő asszony, hozzátéve, korábbi nyilatkozatát vissza kellene vonnia, ha pedig erre nem hajlandó, akkor vagy le kell mondania a pártban betöltött tisztségéről, vagy a képviselőcsoportnak kell őt kizárnia.

Ne hisz Deutsch bocsánatkérése őszinteségében Dennis Radtke, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) színeiben politizáló EP-képviselő sem.

Nem ismeri a fair playt, és nem ez volt az első ilyen elszólása

– emelte ki Radtke, majd megjegyezte, a héten még lesz egy megbeszélés, ahol a fideszes botrányhős is közölheti álláspontját. Radtke a Fidesszel kapcsolatban még azt tette hozzá,

a magyar kormánypártnak nincs keresnivalója az EPP-ben, mert amit a Fidesz csinál, köszönőviszonyban sincs a kereszténydemokráciával.

Hétfőn Orbán Viktor levelet írt Manfred Weber néppárti frakcióvezetőnek. Az írásban, melyet Orbán – a bélyegző tanúsága szerint –

nem a Fidesz elnökeként, hanem Magyarország miniszterelnökeként jegyez,

azt javasolja, a felfüggesztett tagságú Fidesz és ez EPP között „lazább kapcsolat” alakuljon ki.

Az EPP sajtóosztálya a Fidesz esetleges kizárásáról az Index megkeresésére azt írta:

Mivel több mint 200 párttagnak személyesen kell találkoznia a kérdés megvitatásához, nem valószínű, hogy a járványhelyzet miatt ez idén az idén megvalósulhat.