Egy sajtótájékoztató erejéig kibújtak a paraván mögül a kormánypárti képviselők

Egy sajtótájékoztató erejéig kibújtak a paraván mögül a kormánypárti képviselők

A hitelmoratórium fenntartását kérte a kormánytól debreceni kihelyezett ülésén a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja – közölte Kocsis Máté frakcióvezető csütörtökön sajtótájékoztatón, Debrecenben. A politikus azt mondta, a rászorulók esetében semmiképpen nem kellene feloldani a moratóriumot, de ez olyan fontos kérdés, amelyet szerepeltetni kell a nemzeti konzultációs kérdőíven is.

Kocsis Máté jelezte: szerda este meghallgatták Orbán Viktor miniszterelnök politikai tájékoztatóját, illetve Kásler Miklós és Pintér Sándor miniszterek beszámolóját a sikeres koronavírus-járvány elleni védekezésről. Novák Katalin miniszter a társadalmi élet, Szijjártó Péter miniszter a gazdaság újranyitásának kérdéseit elemezte.

Utóbbi kapcsán Kocsis Máté, a Fidesz és Simicskó István, a kereszténydemokraták képviselőcsoportjának vezetője azt mondta, a Fidesz–KDNP-frakciószövetség szerint reális célkitűzés az 5,5 százalékos gazdasági növekedés elérése, de meg kell érte dolgozni. Hozzátették: a kormány eredményesen és hitelesen szervezte meg a járvány elleni védekezést, ami hozzájárult ahhoz, hogy Magyarországon az uniós országokhoz képest másfél hónappal korábban kezdődhetett a nyitás, ami egyszázalékos többletet jelent a növekedésben.

Kocsis Máté szerint a jelentős gazdasági növekedés esetén csökkenteni lehet a munkát terhelő adókat, ami bérnövekedéshez vezet, 200 ezer forint lehet a minimálbér és 260 ezer a diplomás minimálbér, nyugdíjprémiumot fizetnek, februárban folytatják a 13. havi nyugdíj visszaépítését, a családi adójóváírás keretében visszaadják a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót, eltörlik a fiatalok adóját és hat havi fegyverpénzt fizetnek ki a rendészeti dolgozóknak.

Szó volt a frakcióülésen arról is, hogy az újranyitás során „egyetértési pontokat kell találni magunkkal”, erről, a járvány utáni életről szól majd a nemzeti konzultáció – hangsúlyozta. Hozzátette: nehéz időszak, sokkal veszélyesebb világ jön, a járványok és a népvándorlások kora következik, egyre élesebb verseny lesz a beruházásokért, a munkahelyekért.

A magyarokat minden létező gazdasági eszközzel meg kell erősíteni: ha erős az ország, erősödik az emberek pénzügyi helyzete, ellenállóbbak tudnak lenni a kihívásokkal szemben – fűzte hozzá.

Ugyanakkor a járvány, a népvándorlás és a gazdasági kihívások mellett Magyarországon az is veszély, ha a múlt tér vissza – tolmácsolta a Fidesz-frakció álláspontját Kocsis Máté.

A frakcióvezető azt mondta, „Gyurcsány Ferenc potenciális veszélyt jelent, ha visszatér a hatalomba”.

Hozzátette: a politikai ellenfeleiket tömörítő csapatot Gyurcsány vezeti, a többiek, köztük „a főpolgármester, aki minden küszöbben orra bukik”, csak epizódszereplők. Gyurcsány osztja a lapokat, a választás pedig arról fog szólni, hogy „(…) a véres, erőszakos, megszorító politika visszatér-e” – fogalmazott Kocsis Máté.

Simicskó István a sajtótájékoztatón jelezte: tizenhét tagú frakciójuk szerda délután külön ülésezett Debrecenben, majd a frakciószövetség együtt hallgatta meg a miniszterelnök és a kormánytagok tájékoztatóit. A KDNP-frakció tagjainak is az az álláspontja, hogy a kormány eredményesen, hitelesen szervezte meg a járvány elleni védekezést, szerintük az újranyitás kulcskérdés, és nagyon fontos, hogy a nemzeti konzultáció keretében kikérjék az emberek véleményét.

A politikus eredményesnek nevezte a most lezárult parlamenti ciklust: 102 törvényt fogadtak el, a KDNP-s képviselők 388 alkalommal szólaltak fel a parlamentben.

A jövő évi költségvetés tükrében példaértékűnek nevezte a családok támogatását, amiről szerinte szintén meg kell kérdezni az embereket a konzultáción.

(MTI)