A Fidesz csatlakozott a szélsőjobboldali szervezeteket is tömörítő európai konzervatívokhoz Strasbourgban

A Fidesz csatlakozott a szélsőjobboldali szervezeteket is tömörítő európai konzervatívokhoz Strasbourgban

A Fidesz európa tanácsi delegációja csatlakozott az Európa Tanács Európai Konzervatív Frakció és Demokratikus Szövetség nevű frakciójához - tájékoztatta az MTI-t Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke hétfőn, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének egyhetes ülése hétfői munkanapjának keretében.

Németh Zsolt telefonon nyilatkozva kiemelte,

az európai konzervatívok frakciójához való csatlakozás fontos lépést jelent az európai jobboldalon belüli együttműködés kialakításának irányába az Európa Tanács fórumán belül.

A közgyűlés magyar delegációjának vezetője arról is tájékoztatott, hogy az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése hétfőn a közgyűlés politikai bizottságának elnökévé választotta meg őt.

Az elnöki pozíció betöltése azért is fontos, mert ez által Magyarország még sikeresebben tudja majd megvalósítani a május 21-től kezdődő, fél éves európa tanácsi elnöksége munkaprogramjának prioritásait

- tette hozzá a politikus.

Hétfő reggel Brenner Koloman, a Jobbik országgyűlési képviselője, az Európa Tanács jelentéstevője a Facebook-oldalán közölte a fideszesek legújabb lépését. 

Arra figyelmeztetett a jobbikos politikus, hogy ezentúl az Európa Tanácsban az ECR problémája, hogy egy szélsőjobboldali párttal "gazdagodtak", az viszont mind itt, mind az Európai Parlamentben továbbra is az EPP-t terheli, hogy a Fidesz valós támogatottság nélküli fiókpártjának, a KDNP-nek a tagjai még mindig a Néppártban ülnek. Továbbra is kíváncsian várom a választ az alábbi kérdésekre:

  • Az EPP jobboldaliságával elégedetlen fideszesek szerint a hátramaradt KDNP-sek baloldali elhajlók lennének?
  • Mikor jön el a pillanat, amikor az EPP végre összeszedi magát és kiveti magából azt a KDNP-t, amelynek egyetlen funkciója, hogy legitimáljon egy vállalhatatlan, egypárti túlhatalmat kiépítő fideszes rendszert Magyarországon?
A Népszava cikke pedig arra emlékeztetett, hogy a konzervatív frakcióban a lengyel Jog és Igazságosság párt, valamint a Matteo Salvini vezette olasz Liga mellett szélsőjobboldali szervezetek, például az Alternatíva Németországért, a belga Flamand Érdek és az osztrák Szabadságpárt tagjai is jelen vannak.

Mint ismert, a Fidesz márciusban hivatalosan is kilépett az Európai Néppártból (EPP), így a strasbourgi közgyűlésbe delegált tagjai is távozásra kényszerültek a tanács kereszténydemokrata frakciójából. Noha a KDNP változatlanul az EPP-ben maradt.