Fideszes belső konfliktust hozott felszínre Várnai mandátumfosztása

Elfojtott indulatok, megtorlás, titkos összjátékok és villongások.

Politikai megtorlás egy pitiáner összeg ürügyén

Méltatlannak nyilvánította a XIV. kerületi képviselőtestület csütörtökön Várnai Lászlót, a Civil Zugló Egyesület városatyáját. Ez azt jelenti, hogy egy időközben rendezett adótartozás miatt megszüntették a képviselői megbízatását. Mikor a Dunakeszin kirobbant, jóval nagyobb mértékű méltatlansági botránnyal kapcsolatos cikkünket írtuk, a köztartásmentes adatbázist is leszteltük, így véletlenül derítettük ki, hogy Várnai László nem szerepel a listában.

Kérdésünkre akkor a képviselő azt felelte, hogy egy 7900 forintos Tb-tartozása miatt került bajba, de azt már rendezte, ugyanakkor az MTI számára ma azt nyilatkozta, hogy 42 000 forint köztartása volt. Elképzelhető, hogy időközben duzzadt meg a restancia. Várnai zuglói ellenfelei azonban nem nézték el a mulasztást, azonnal támadtak.

Névtelenül fosztott mandátumot a szocialista-fideszes titkos koalíció – szembementek a Fidesz frakciójával és a kormányhivatallal

A mandátumfosztás előterjesztője formailag Pécsi Diána a Jogi és Ügyrendi Bizottság elnöke volt, aki az MSZP-Együtt-DK-PM-Összefogás színeiben került be a zuglói városházára. A kezdeményező azonban értesüléseink szerint Tildy Balázs (Fidesz) és a korábbi fideszes polgármester politikai munkatársa Erdős Dóra volt. 12:10 arányban a testület Várnai ellen foglalt állást. Mivel az MSZP titkos szavazást kért, ezért tudni nem, legfeljebb sejteni lehet, hogy melyik képviselő hogyan szavazott. Várnai elmondta az alfahir.hu számára: különösen azt fájlalja, hogy az ellene szavazó városatyák nem adják nevüket a döntésükhöz. Úgy véli, hogy nem csak fideszesek, hanem szocialista képviselők is szavaztak ellene, hiszen e nélkül nem ment volna át a szavazás, ugyanakkor akadt több kormánypárti, aki nem támogatta az előterjesztést.

A zuglo.hu azt írja, hogy Rozgonyi Zoltán alpolgármester, a Fidesz frakcióvezetője szerint pártja a Kormányhivatal állásfoglalását figyelembe véve végül elutasította a kezdeményezést.

Frissítés: a cikk megjelenése után visszahívott minket Rozgonyi Zoltán a Fidesz frakcióvezetője, aki közölte, hogy mivel a szavazás titkos volt, így nem tudja, hogy ki szegte meg vagy megszegte e valaki a frakcióülés előzetes döntését, miszerint nemmel szavaznak Várnai mandátumfosztására. Elmondta, hogy vannak eszközei a frakciófegyelem betartására, de létezik a képviselői eskü, a titkos szavazás és a lelkiismereti szabadság intézménye is. Egyúttal sajnálta, hogy zárt ülést kellett kötelezően elrendelni, legközelebb, ha hasonló ügyben az érintett személy maga kéri és erre törvényi lehetőség van, akkor jobban örülne a nyílt ülésnek. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy Várnai László képviselővel kapcsolatban további eljárások indulhatnak meg, hiszen a vagyonnyilatkozatában nem szerepelt a köztartozás.  A kormánypárti politikus kifejezte a képviselővel szembeni erkölcsi és etikai aggályait.

Az Ügyrendi bizottság alelnöke, a jobbikos Czeglédi János nem támogatta a javaslatot, ezt biztosan tudjuk magától a képviselőtől, de az is látszik, hogy szocialista és fideszes képviselők szavazata is kellett a többséghez. Így az a látszat alakult ki, hogy akadtak olyan fideszes képviselők, akik szembementek nem csak a Fidesz frakciójával, hanem a kormányhivatallal is. 

Egyszerű politikai leszámolás - „Je suis Várnai László”

Várnai László az alfahir.hu számára azt mondta, hogy Erdősék által indított méltatlansági eljárást elfogadja, hiszen annak végén kiderült, hogy a mandátumfosztás indokolatlan. Szavaiból kitűnik, hogy egyszerű politikai leszámolásnak tartja a történteket. Úgy véli, hogy a Képviselőtestület nem tudja elfogadni, hogy van egy helyi, népszerű, civil politikus. Az LMP mandátumának birtokosa elárulta neki, hogy „nevelő célzattal” fog dönteni képviselőtársa sorsáról. Várnai egyébként korábban az LMP színeiben politizált, szerinte az ökopárt nem tudja megbocsátani, hogy a Civil Zugló népszerűbb egy parlamenti erőnél.

Lapértesülések szerint Karácsony Gergely zuglói polgármester megvétózta a kerületi önkormányzat csütörtöki döntést, Szabó Rebeka pedig reméli, hogy Várnai képviselő marad, hiszen korrigálta hibáját. A testületnek most 15 napon belül új határozatot kell hoznia. Várnai szerint Karácsony bár a kormányhivatal állásfoglalására hivatkozott, de valójában a közfelháborodás miatt változtatott korábbi nézőpontján, szerinte a polgármester, ha akarta volna, akkor napirendre sem engedi kerülni az ügyet. Juhász Péter az Együtt alelnöke mindenesetre „Je suis Várnai László” – üzenettel jelezte nézőpontját, nyilván ezt is megfontolta a zuglói városvezető, aki egyben a PM alelnöke.

Ez egy szomorú történetet, ami vét a demokrácia ellen, az MSZP nélkül nem jött volna létre

Rozgonyi Zoltán fideszes alpolgármester szerint ez egy „szomorú történet”, amely inkább erkölcsi, etikai kérdéseket vet fel Várnai tevékenységével kapcsolatosan. A politikus közösségi oldalán figyelmezett arra, hogy újabb vizsgálat indulhat, hiszen a Civil Zugló képviselője köztartozását nem tüntette fel a vagyonnyilatkozataiban.

Juhász Péter az Együtt alelnöke „Je suis Várnai László” – képpel emlékezett meg az esetről, szerinte akár egyetértünk Várnaival politikailag, akár nem, az tény, hogy a zuglóiak egy része őt választotta képviselőjének, aki ezt felülírja, az a demokrácia ellen vét. A baloldali politikus külön kiemelte, hogy Várnai mandátumfosztása az MSZP szavazatai nélkül nem sikerülhetett volna.

Nem csak az ismert, balliberális ellenzéki politikus, hanem a budapesti kormánymegbízott is Várnai mellé állt. Dr. György István a budapesti kormányhivatal vezetője arról tájékoztatta a kerület jegyzőjét, hogy nem lehet megszüntetni Várnai mandátumát. A hivatalos indoklás szerint a benyújtott dokumentumok alapján köztartás már nem áll fenn, és rendezett köztartása tekintetében a Magyarország helyi önkormányzatairól vonatkozó szakaszainak visszamenőleges hatályú alkalmazására nincs törvényes lehetőség, a megindított méltatlansági eljárás során képviselői megbízatásának megszüntetése nem lehetséges. A kormányhivatal szerdai keltezéssel írt levelet, a testületi ülés csütörtökön volt, Rozgonyi és a hozzá hű fideszesek állítólag eközben hátráltak meg.

Karácsony nem beszél egyértelműen

Karácsony Gergely polgármester álláspontja szerint erkölcsi alapon valóban felvethető Várnai László képviselő méltatlansága, mert huzamosabb ideig fennálló köztartozása volt, idei vagyonnyilatkozatát nem nyújtotta be időben és nem jelentkezett be határidőre a köztartozásmentes adózók adatbázisába. Ugyanakkor Karácsony Gergely igazságtalannak és alkalmazhatatlannak tartja az önkormányzati törvény méltatlanságra vonatkozó szabályait.

Az önkormányzat közleménye úgy fogalmaz: a polgármester a látszatát is el kívánja kerülni annak, hogy a képviselők politikai vitáikat jogi eszközökkel rendezzék vagy így akarják megtorolni a politikai vitáikból származó sérelmeiket.

Karácsony Gergely azt is jelezte: törvénymódosítást kezdeményez az Országgyűlésnél, a képviselő vagyonbevallása miatt pedig az önkormányzat jogi és ügyrendi bizottságához fordul.

Elfojtott indulatok a háttérben

Papcsák Ferenc, a Fidesz parlamenti képviselője, választókerületi elnöke, bukott polgármester és Várnai László között súlyos ellentétek feszültek, nem csak eltérő világnézetük, hanem személyes konfliktusok sorozata miatt is. A Fidesz belső viszonyaira rálátó forrásunk szerint Dr. György István és Papcsák Ferenc között sem kifejezetten baráti a viszony, azonos párthovatartozásuk ellenére sem. A kormánymegbízott koordinátora például a XIV. kerületi Fidelitas elnökeként - a Papcsák-Ferdinandy konfliktus után - még önkormányzati képviselőjelölt sem lett, ami legalábbis szokatlan a párt szokásjogában. Geopolitikailag indokolatlan módon a Fidelitas zuglói elnöke ezután György István választókerületében, Kőbánya-Kispesten fejtett ki kampánytevékenységet, majd utána elhelyezkedett a jelenlegi hivatalában. Mint ismeretes a Ferdinandy István (Fidesz-KDNP) volt alpolgármester nyílt konfliktusba került Papcsák Ferenccel (Fidesz). Ezután több, a Ferdinandy-féle körhöz tartozó ember is kikerült a helyi fideszes elitből.

Forrásunk szerint most Rozgonyi és Papcsák között romolhatott meg a viszony, ennek eredménye lehet az is, hogy szétszavazhatott a Fidesz frakciója.

Kétélű fegyver

Felcsút polgármestere 2011-ben köztartozása miatt kezdeményezett méltatlansági eljárást a korábbi polgármester ellen, és el is érte, hogy elmozdítsák, így nyert településvezetést a fideszes Mészáros Lőrinc. A pomázi kormánypárti többség azonban saját polgármesterével szemben nem követte Orbán Viktor "földijének" példáját. Vicsi László azt mondta jelentéktelen összegről volt szó, a rendszerben van a hiba. Ezt mondta most Karácsony is.