Fideszes keménykedés Tapolcán

Tapolcán kedden ült volna össze a képviselő-testület, ám mivel az öt fideszesből négy nem jelent meg, így - mivel jelenleg a testület csak tíz tagú - határozatképtelen lett a testület. Dobó Zoltánt telefonon értük utol.

- Hogy alakult ki a patthelyzet?

- Hárman jelezték előre, hogy ők nem jönnek el, aztán később vált nyilvánvalóvá, hogy ez egy előre megbeszélt, destruktív hozzáállás a részükről. Ketten viszont nem jelezték előre, hogy nem vesznek részt az ülésen. Amiről mi mindenkit időben, a normális, megszokott módon kiértesítettünk, ezzel egészen eddig semmilyen probléma nem volt.
 
Az hogy ők nem jöttek el, azt én be tudom annak, hogy a mai napig nem tudták feldolgozni, hogy már nem ők irányítják a várost, az egyéni sérelmeiken nem tudtak túllépni. Szakmai okai nincsenek, az egyéni sértettség szól belőlük amiatt, hogy Lévai Józsefet kértem fel alpolgármesternek. Elvesztették az önkormányzati választást, nagyon csúnyán kikaptak a városon belül az időközi országgyűlési választáson. Egyszerűen duzzognak.

- Úgy olvastam, hogy egy fideszes végül elment.

- Igen, az egyikük eljött, miután felhívtuk, hogy ne hozza magát ilyen kellemetlen helyzetbe. Ő exkuzálta magát, eljött. Próbálta enyhíteni ezt a helyzetet. 
Miután Rig Lajos országgyűlési képviselő lett - az összeférhetetlenség miatt - lemondott az alpolgármesteri tisztségről és a képviselőségről. Ugyanígy tett Dobó Zoltán polgármester is, aki képviselőség jogán is a testületben ült, ezért - várhatóan a nyár végén, pontos időpont még nincs - két körzetben helyhatósági választást fognak tartani a városban. Addig viszont csak tíz képviselő ül a testületben, ezért a helyi Fidesz ki tudja használni a helyzetet.

- Miről döntött volna a képviselő-testület?

- Öt napirendi pontunk lett volna. Tapolca önkormányzat együttműködésére számított a KLIK: egy iskolaigazgató kinevezését, illetve a Szász Márton általános iskola átminősítését kellett volna megerősítenie a testületnek. Mindkettő a KLIK fennhatósága alá tartozik, így gyakorlatilag a helyi Fidesz most egy kormányzati intézménnyel szúrt ki. 

A távol maradt négy képviselő nemet mondott a város segítésére, hiszen engem kellett volna a testületnek felhatalmaznia arra, hogy a kórházi ügyelet további ellátásáról tudjak tárgyalásokat folytatni. Ez bizony egy nagyon sürgős feladat lenne.

- Császár László, a helyi Fidesz képviselője azt mondta, hogy "elsősorban az előzetes egyeztetés hiánya volt a távolmaradás oka".

- Én nem tudom, hogy mit kellett volna vele egyeztetni, hiszen az érvek ütköztetésének a helyszíne pont egy testületi ülés. 

- Ez most azt jelenti, hogy patthelyzet van?

- Ez nem patthelyzet, ez egy visszataszító viselkedésforma, ez egy óvodás butaság. Ha ők úgy érzik, hogy az öt napirendi pont közül eggyel nem értenek valamelyikkel egyet, vagy többet kellett volna velük egyeztetni, akkor a testületi ülés elején, a napirend megszavazásakor jelezni kell, hogy azzal a napirendi ponttal nem értenek egyet. Ettől még egy általános iskola átminősítését, vagy egy iskolaigazgató kinevezését, nagyon finoman szólva sem sportszerű kellemetlen helyzetbe hozni ezeket az embereket. Ők magukat minősítik, nemet mondtak arra, amire felesküdtek: a jóságra való törekvésre, és a város irányítására.