Fideszes lebukás: ahol nem szállították a cigány szavazókat, ott volt a legalacsonyabb a részvétel

Volner János, a Jobbik frakcióvezetője Facebook-posztjában világított rá, hogy miként működik a Fidesznél a mozgósítás, magyarán a szavazók szervezett szállítása.

"Orbán Viktor úgy próbálja a kvótanépszavazás érvénytelensége miatti felelősséget megosztani, hogy a Jobbikot hibáztatja az alacsony ózdi részvétel miatt. A népszavazást kezdeményező és a Fidesz-közeli sajtót a kampányban 15 milliárd forint közpénzzel kitömő Orbán Viktor ismét egy piszkos trükköt vetett be, amit az ember akkor ért meg igazán, ha megvizsgálja a részletes adatokat.

Ózdon, a cigányság által sűrűn lakott 25. számú szavazókörben (ahol jelenleg is Fidesz-KDNP-s a képviselő) mindössze 13,34 százalékos volt a népszavazási részvétel, ami mindössze harmada(!) az országos átlagnak. Érdemes összevetni ezt a 2014-es önkormányzati választásokon történő részvétellel, melynek során a Fidesz szervezetten, az aktivisták autóival szállította a "szegény szavazókat", így elérve az 55 százalékos részvételt és a Fidesz-KDNP 68 százalékos támogatását.

A Fidesz számára a cigány szavazók mozgósítása létérdek, a kampányban történő szervezett, tömeges szállításukat minden, a Fidesz hatalmának megőrzése szempontjából fontos választáson alkalmazzák. A kvótanépszavazás kapcsán a Fidesz vezérkara láthatóan úgy döntött, nem szán erre pénzt a pártkasszából, mert az érvényességi küszöb eléréséhez szükséges milliós szavazói tömeg mozgósítása egyrészt nagyon drága, másrészt erősen esélyes, hogy még ezzel együtt is az érvényességi küszöb alatt maradt volna a részvétel. De ezért akár Orbán Viktornak, akár más, fideszes vezetőnek a Jobbikot hibáztatni egyszerűen pofátlanság."