Fideszes offshore - családi vállalkozásban

Belize-ben, Seychelle-szigeteken, valamint Cipruson bejegyzett cégek a fideszes országgyűlési képviselő családjának érdekeltségében.

Kerényi János fideszes képviselő feleségének és fiának több offshore hátterű cége van. A viszonylag ismeretlenebb fideszes képviselő a párt közép-magyarországi regionális igazgatója.

A képviselő fia, dr. Kerényi Árpád az ügyvezetője az Abacon Hungary Vagyonkezelő és Ingatlanhasznosító Kft-nek, ami kizárólagos tulajdonában áll a Cipruson bejegyzett Bondland Holding Limited-nek. Szintén ügyvezetője a Café Porte-nak, amit a Seychelle-szigeteken bejegyzett Airport Holding Ltd. birtokol. Jelenleg csupán ügyvezetője a Fashion King Kft.-nek, amit ő adott el még 2012-ben vett át az előbb említett Airport Holding, valamint szintén ügyvezetője a Royal Property Group Kft.-nek, ami a Belize-n bejegyzett RP Group Worldwide Limited birtokol. Látható tehát, hogy mind a négy cég offshore paradicsomban van bejegyezve.
kl
Kerényi társtulajdonosa a Ferihegyen boltot üzemeltető Hungaricum wine & food Kft.-nek, a már jól ismert Airport Holdinggal közösen. 2011 végén túladott a szintén komoly offshore hagyományokkal bíró Dr Fruit Juicebar Kft-n. A szerencsés nyertes a szintén Seychelles-szigeteki Dr. Juice International Inc.

Kerényi János reagált is az Indexnek (a képviselő családjának offshore érintettségéről szóló anyagot ugyanis lényegében a teljes sajtó megkapta péntek délután): nem tagadta, hogy az offshore hátterű cégek családtagjaihoz kötődnek, de mint mondta, soha nem is csináltak titkot belőle. Az egykori TSZ-elnök azt mondta: a cégeket nem azért alapították, hogy adóelkerüléssel vegyenek ki pénzt a vállalkozásokból. Ezt bizonyítja, hogy bár a szocialista kormányok alatt vagyonosodási vizsgálatot kezdeményeztek ellene, az adóhatóság mindent rendben talált. Kerényi szerint viszont

"az offshore cégek alapítása nem volt és most sem tilos Magyarországon, ezért furcsa, hogy most ekkora kampány indult az ügyben"

Az Indexnek emellett azt is elmondta, hogy

"ezekhez a cégekhez semmi közöm"

Orbán Viktor pont egy hete beszélt a nemzetközi offshore-botrányról. A miniszterelnök akkor ígéretet tett arra, hogy kérni fogja az illetékes minisztereket, hogy egyenként vizsgálják meg a magyar szálakat, derítsék fel, kik állnak az ügyek mögött, és hozzák nyilvánosságra az eredményeket. Kifejtette: kormánya tagjaiban tökéletesen megbízik, mert „mindannyiuk rendszeresen leadja vagyonbevallását, fel sem merült, hogy bármelyikük is érintett lehet”.

Persze, Kerényi János is zökkenőmentesen mehetett át az adóbevalláson, mivel mindegyik cég a családtagjai nevén van, nem pedig a sajátján.