Finnország 323 millió dollár értékben vásárol amerikai rakétákat és fegyvereket

Finnország 323 millió dollár értékben vásárol amerikai rakétákat és fegyvereket

Finnország védelmi minisztériuma jövő év elején jóváhagyja 323 millió dollár (126 milliárd forint) értékű rakéták és fegyverzet megvásárlását az Egyesült Államoktól - közölte kedden Iikka Marttila, a finn védelmi tárca kormánytanácsosa.

Helsinki azt követően jelentette be a döntést, hogy az amerikai külügyminisztérium hétfőn jóváhagyta az AIM 9X Block II-es taktikai rakéták, az AGM-154 Joint Stand Off elnevezésű fegyverek, és ehhez kapcsolódó katonai felszerelések eladását Finnországnak.

Az észak-európai ország a rakétákat az új F-35-ös lopakodó vadászgépekből álló flottájával együtt fogja használni, amelyeket szintén az Egyesült Államoktól vásárolt.

Ez már a második jelentős fegyvereladás Finnország részére egy hónapon belül, miután az Oroszországgal szomszédos ország igyekszik megerősíteni védelmi rendszerét az orosz-ukrán háború miatt.

November elején a washingtoni külügyminisztérium jóváhagyta 150 darab távirányítású, sorozatvető rakétarendszer (GMLRS) és ehhez kapcsolódó felszerelések értékesítését 535 millió dollár (211 milliárd forint) becsült értékben.

Ukrajna február 24-i orosz megtámadását követően a finn kormány úgy döntött: további 1,7 milliárd eurót (695 milliárd forintot) fordít fegyverek és más védelmi felszerelések vásárlására 2022-ben.

Mindeközben Tobias Billstrom svéd külügyminiszter a NATO-tagországok külügyminisztereinek keddi bukaresti találkozója előtt kijelentette: Stockholm időben teljesíteni fogja Törökország feltételeit, hogy Ankara elfogadja Svédország és Finnország teljes jogú tagságát az Észak-atlanti Szerződés Szervezetében (NATO).

"Jó úton haladunk afelé, hogy teljesítsük Törökország feltételeit" - fogalmazott a svéd diplomácia vezetője, aki reményének adott hangot, hogy a török és finn kollégájával a nap folyamán tervezett tárgyalások segítenek felgyorsítani ezt a folyamatot.