FoodDrinkEurope - ne engedjük lenyúlni Európa élelmiszer-iparát!

Miközben hazánkban, és Európa egyes országaiban tapasztalt migrációs válság okán a sajtó figyelme a különböző pályaudvarokra, menekültszállásokra és autópályákon vonuló bevándorlók csoportjaira összpontosul, addig azért a háttérben zajló gazdasági folyamatokról sem szabad megfeledkezni, mert mire így - vagy úgy, de véget ér ez a folyamat, nem fogunk ráismerni az EU-ra.
 
Egy aktuális civil kezdeményezés kapcsán, most

muszáj beszélnünk a FoodDrinkEurope-ról!

 
Az európai élelmiszer-feldolgozó ipar legnagyobb lobbi-erővel bíró ágazati szerveződése a FoodDrinkEurope (FDE), amely gyakorlatilag a fent már hivatkozott 0,9 százalékot képviseli. Természetesen, mivel hazánk is az EU tagja, a lobbi szervezet taglistáján Magyarországon is ismert, megtalálható márkákat, multinacionális vállalatokat találunk; mint például
a Coca-Cola, a Danone, a Dupont, a Ferrero, a Heinz, a Nestlé, valamint Pepsico és az Unilever.
Egyébként 19 vállalat szerepel az FDE listáján, szemben a 286 ezerrel, ugye.
 
A lobbicsoport most az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok közti szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) aláírása mellett kardoskodik, és ezt a nem túl pozitív szerepkört nyíltan vállalják is.

Négy főkitűzést terjesztettek az Európai Bizottság tárgyaló delegációja elé: 

- csökkenteni kell a vámokat, a tranzakciós költségeket,
 
- meg kell szüntetni a költséges, nem vámjellegű kereskedelmi akadályokat, beleértve a közegészségügyi és növényvédelmi és egyéb technikai szabályozásokat, ám - még ha ez így ellent is mond - a magas szintű biztonsági előírások nem képezhetik az alku tárgyát,
 
- szorosabbra kell fűzni a szabályozási együttműködést, információcserét az Egyesült Államok agráripari szereplőivel, ez azonban egyértelműen az európai kkv-k végét jelentené,
 
- végül pedig a vámok liberalizációját úgy kell támogatni, hogy közben figyelembe vesszük a kkv-k sérülékenységét, ami viszont nyilvánvaló módon elképzelhetetlen.
A SumOfUs európai környezetvédelmi civilszervezet a közelmúltban figyelemfelkeltő aláírás-gyűjtési kampányba kezdett, hogy ezzel próbáljon meg nyomást gyakorolni az Unileverre, a hazánkban a privatizáció idején megérkező, azóta már a kormány stratégiai szövetségeseként tündöklő multira.
 
Az Unilever ugyanis hangos élharcosa a klímavédelemnek, azonban a szabadkereskedelmi egyezményekkel még teljesebbé váló globalizmus működése éppenséggel pont az ellenkező hatást váltja ki. Amivel egyébként az Unilever is képben van:
az éghajlatváltozás várható hatásai pont a legszegényebbek emberek, közösségek számára a legelviselhetetlenebb - fogalmazott korábban a cégóriás vezérigazgatója.
Ebből a kijelentésből kiindulva a SumOfUs most arra szólítja fel az Unilevert, hogy az emberiség sorsa iránti elkötelezettségét fejezze ki úgy a vállalat vezetése, hogy lépjen ki a FoodDrinkEurope-ból, amivel nemcsak az Unilever küldetéstudatának a hitelességét erősítené meg, de egyben gyengítené is a nagyvállalatok lobbi erejét, miközben valóban csökkentené az európai kis- és középvállalkozások észak-amerikai irányú kitettségét is.
 
A petíciót Ön is aláírhatja, ezzel is nyomást gyakorolva a fejünk felett döntő óriás lobbiszervezetekre, ha IDE KATTINT.