Lábon lőtte magát a Helsinki Bizottság Fóton - jöhet a népszavazás

A jogvédőknek nem sikerült megakadályozni, hogy a fótiak szavazhassanak.

A baltással összezárva

Fót az a magyar település, amelynek nemcsak Brüsszel bevándorláspolitikájával gyűlt meg a baja. Az itt működő Károlyi István Gyermekközpontot ugyanis 2011-ben úgy alakította át a magyar állam, hogy kísérő nélküli fiatalkorúakat is tudjon fogadni. Csakhogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó intézményben tavaly több mint 2000, papírokkal nem rendelkező migráns fordult meg, köztük a németországi baltás merénylővel. Mivel a Gyermekközpont nem tartozik idegenrendészeti felügyelet alá, az ott élő bevándorlók - akik közül sokan ránézésre is elmúltak 18 évesek - szabadon sétálgathatnak a település utcáin.

Egy város azt üzente, elég volt: ne telepítsen több migránst Fótra a kormány!

Már hosszú hónapok óta tematizálja az Orbán-kormány a közbeszédet azzal, hogy a kvótareferendum kapcsán üzenhetünk Brüsszelnek. Azonban az a magyar település, ahol a migránsok jelenléte miatt a lakosság szokásai, mindennapjai gyökeres változásokon mentek keresztül, szintén üzenni akar - méghozzá Budapestnek. Fót népszavazásra készül.

Ennek szeretne véget vetni a helyi Jobbik.

Merkwart Krisztián, a párt fóti elnöke magánszemélyként nyújtott be két kérdést,

  1. "Egyetért-e Ön azzal, hogy Fót közigazgatási területén nem magyar állampolgárok átmeneti elhelyezését biztosítsák?",
  2. "Egyetért-e Ön azzal, hogy Fót közigazgatási területére nem magyar állampolgárokat betelepítsenek?", amelyeket a Helyi Választási Bizottság (HVB) szeptember 15-én hitelesített is.

A HVB döntése ellen szeptember 30-ig (délután 4 óráig) lehetett felülvizsgálati kérelmet benyújtani. az egyetlen beadvány alig fél négy után érkezett: a Helsinki Bizottság egyik ügyvédje támadta be a népszavazási kezdeményezést egy fóti magánszemély megbízásából.

Amatőr

Október 4-ére hívták össze a HVB-t, hogy a testület megvizsgálja a kérelmet. Az ülésen azonban megállapították, hogy a Helsinki bizottság lábon lőtte magát. Ugyanis a benyújtott iratok nem tartalmazzák a kérelmező személyazonosító számát, ezért a választási bizottság formai okokra hivatkozva kéri a Budapest Környéki Törvényszéktől a felülvizsgálati kérelem érdemi vizsgálat nélküli elutasítását.

 

A Törvényszéknek 30 napja van elbírálni a HVB határozatát - ám mivel nem annak tartalmával kell foglalkoznia, vélhetően hamarabb megszülethet a döntés, és megkezdődhet az aláírások gyűjtése.

S ha már aláírások. Nemcsak a Helsinki Bizottság igyekszik megakadályozni, hogy a fótiak élhessenek demokratikus jogaikkal, a helyi Fidesz is szigorítani próbál a népszavazási szabályokon.

Szeptember 28-án (két héttel a kérdések hitelesítése után) az önkormányzat képviselő-testülete módosította a helyi népszavazásról szóló rendeletet. Ennek eredményeként most már nem elég a választópolgárok 10 százalékának támogató aláírása, hanem ezentúl már 25 százalékra lesz szükség a mostantól beérkezett népszavazási kezdeményezésekhez. Fóton körülbelül 15 ezer választópolgár él, így ezután több mint 3700 szignó kell, hogy egy kérdésből referendum legyen.

A fótiak szerencséjére, Merkwart Krisztián két kérdésé esetében 1500 aláírás is elegendő ahhoz, hogy a település lakói megüzenhessék az Orbán-kormánynak: nem akarnak egyetlen migránst sem a városban.