Freedom House: már több balkáni ország is demokratikusabb, mint Magyarország

Freedom House: már több balkáni ország is demokratikusabb, mint Magyarország

A demokrácia és a politikai szabadságjogok helyzetét monitorozó Freedom House jelentése szerint Magyarország rontott a médiafüggetlenség területére vonatkozó mutatóján: így hazánk 3,68-as összesített mutatóval rendelkezik, ami további romlás a magyar demokrácia állapotában.

A demokrácia és a politikai szabadságjogok helyzetét monitorozó Freedom House legújabb jelentésében az áll, hogy Magyarország rontott a médiafüggetlenség területére vonatkozó mutatóján. Így hazánk 3,68-as összesített mutatóval rendelkezik, ami további romlás a magyar demokrácia állapotában – derül ki a 444.hu szemlézte friss jelentésből.

Ez azt is jelenti, hogy a demokratikus normák terén nem csupán a régiónkba tartozó visegrádi országok, hanem

már több balkáni állam, Bulgária (4,50), Románia (4,36), Észak-Macedónia (3,82), Albánia (3,75) és Szerbia (3,79) is kedvezőbb mutatóval rendelkezik, mint Magyarország.

A Freedom House szerint hibrid rezsim van Magyarországon

A 444 mutatta be a Freedom House legújabb jelentését, amiben azt állapították meg, hogy Magyarország 2019-ben átcsúszott a félig szilárd demokráciák sorából a hibrid rezsimek közé. Meghatározásuk szerint a hibrid rezsimekben tartanak ugyan választásokat, de törékenyek a demokratikus intézmények, és alapvető kihívások elé állítják a politikai és polgári szabadságjogokat.

A nonprofit civil szervezet értelmezésében Magyarország 2019-ben már átkerült a demokráciák sorából a hibrid rezsimek közé, ami praktikusan azt jelenti, hogy tartanak az országban ugyan választásokat, de törékenyek a demokratikus intézmények, és a politikai és polgári szabadságjogok nem minden körülmények között érvényesülnek emiatt. A jelentés újdonsága, hogy mostanra már ez a fajta berendezkedés vált dominánssá a régiónkban a hagyományos demokrácia helyett.

A jelentés megállapítása szerint a hibrid rezsimek sorát olyan demokráciákban megválasztott vezetők gyarapítják, akik a hatalom tényleges monopolizálása érdekében feladták elkötelezettségüket a demokratikus elvek iránt; példaként pedig Orbán Viktor nevét említik. Hozzáfűzik, hogy a kormányfő ugyan a látszat kedvéért engedte, hogy versengő választásokat tartsanak április 3-án, de pártjával, a Fidesszel a teljes államapparátust – a civil- és a médiaszektor jelentős részével együtt – az ellenzékkel szembeni harc szolgálatába állította; a szavazás tehát nem volt sem szabad, sem igazságos. A továbbiakban pedig kiélheti illiberális és kleptokratikus hajlamait – vetítik előre.

A Freedom House hat kategóriában vizsgálja az egyes országokat:

  • a demokratikus kormányzás gyakorlata,
  • a választási rendszer,
  • a civil társadalom állapota,
  • a független média helyzete,
  • az önkormányzatok mozgástere és
  • az igazságszolgáltatás és a bírói munka szabadsága.