A kormány a kínos információkat kitakarta a Fudan Egyetem irataiban

A kormány a kínos információkat kitakarta a Fudan Egyetem irataiban

A 444.hu-n megjelent cikk szerint a Fudan Hungary Egyetem nyilvánosságra hozott terveiben az Orbán-kormány kitakarta a számára kellemetlen, politikailag érzékeny információkat.

Még áprilisban derült ki, hogy a magyar kormány egy kínai állami óriásvállalattal valósítaná meg a magyar felsőoktatás elmúlt évtizedeinek egyik legnagyobb beruházását, a Fudan budapesti kampuszának építését. A kormány által 540 milliárdosra becsült építkezés jelentős részben kínai alapanyagokból, kínai munkával, és nagyrészt kínai hitelből valósulhatna meg.

Az ellenzék azzal támadta a projektet, hogy a beruházással a kormány kínai gazdasági-politikai érdekeknek szolgáltatja ki, és eladósítja az országot. Orbánék erre akkor úgy reagáltak, hogy még semmi sem dőlt el, se a hitelről, se a kivitelezésről nem állapodtak még meg senkivel. Az egyetemmel kapcsolatos kormányzati határozatokat aztán Karácsony Gergely kérte ki még áprilisban, amit július közepén meg is kapott és amihez a Direkt36 is hozzájutott.

Ebből kiderül, hogy a Miniszterelnöki Kormányiroda úgy küldte el a kért szövegek egy részét, hogy abból bekezdéseken, oldalakon keresztül több dolgot kitakartak.

A Karácsony által megkapott dokumentumokat a Direkt36 összevetette az áltluk megszerzettekkel. Az összehasonlításból jól látszik, hogy a kormány milyen információkat tartott túlságosan érzékenynek.

Eszerint kitakarták az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM) az előterjesztésen dolgozók közül néhány ember neve. Illetve minden olyan szövegrész, amely egyértelműen arra utal, hogy a kormány mindenképpen kínai hitelből akarja megvalósítani a beruházást, ráadásul egy kínai céggel már megkezdte a projekt előkészítését. 

A lap szerint a kitakart részek cáfolják Palkovics László, az ITM vezetőjének állításait, aki korábban azt nyilatkozta, hogy csakis Kínától vehetnék fel az építkezéshez szükséges sok száz milliárdos hitelt. Ehhez képest az előterjesztésből az derül ki, hogy "a beruházási összeg 80%-át kitevő mértékben, a China Development Bank kedvező feltételek mellett hitelt tud nyújtani”.

A Miniszterelnöki Kormányiroda nemcsak a kínai finanszírozásra utaló részeket húzta ki feketével, hanem a kínai kivitelezést taglaló bekezdéseket is. Ezekben például részletesen szerepel a Kínai Állami Építőmérnöki Vállalat ajánlata, mely 338 milliárd forintért, az ITM 540 milliárdos számításánál olcsóbban húzná fel a kampuszt.

A kormányiroda a cenzúrát azzal magyarázta, hogy “a kitakart adatok az üzleti titok körébe tartoznak, valamint (…) további döntések megalapozását szolgálják”.

A fővárosi önkormányzat a lap megkeresésére elmondták, hogy a kitakarásokon túl az ITM formailag sem teljesítette a közérdekű adatigénylést, ezért Karácsony a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatósághoz (NAIH) fordul.