Függönyvásárlási kisokos a lakberendezéshez (x)

Függönyvásárlási kisokos a lakberendezéshez (x)

A lakástextilek: a függönyök, a párnák, a szőnyegek rengeteget tudnak hozzáadni otthonunk hangulatához és esztétikus külleméhez. Azonban épp ugyanennyit képesek is elvenni belőle, ha nem a megfelelő stílushoz, vagy nem a megfelelő méretben, színben választunk.

Kész függönyök és függönyök méterben

Fontos, hogy a függöny mindig illeszkedjen a bútorokhoz, az egyéb kellékekhez, berendezési tárgyakhoz. Ez vonatkozik a színre, a mintára és az anyagra egyaránt.

Általában van egy irányzat, amit követ a lakberendezési stílusunk. Ha tisztában vagyunk ennek a jellemzőivel, könnyebben és ízlésesebben tudjuk kiválasztani a megfelelő, mindennel harmonizáló darabokat a Szőnyeg textil webáruházból például.

A nyílászárók már adottak a házon, ezekhez igazodik a függöny mérete. Ha megtehetjük, mert az ablakok méretezése lehetővé teszi, akkor beszerezhetünk kész függönyöket, amelyeket nem kell már vágatni, csak hazahozni és felrakni a megfelelő helyekre.

Abban az esetben, ha egyedi ablakméretekkel rendelkezik otthonunk, vagy ha valamilyen különleges darabra vágyunk, akkor méterben is tudunk függönyt vásárolni, amit úgy vágatunk le, ahogy nekünk tetszik.

De hogyan döntsük el, hogy melyik ablakra mekkora függönyt illik felrakni? Hogyan számoljuk ki, hogy mekkora az ideális méret az adott nyílászáróra?

A függönyök optimális méretének kiszámítása

Mindenképpen szánjuk rá elég időt és figyelmet, precízen vegyük le a méreteket, ugyanis nagy lakberendezési bakit lehet vele lőni, ha rosszul írjuk fel az adatokat. Az egyik legfontosabb kritérium a függöny hullámzása, mert ezzel tudjuk befolyásolni, hogy mennyire lesz szép és hangulatos az ablakon.

Ne az ablak hosszát mérjük meg, hanem a karnist és ezt vegyük a számításunk alapjául. A legszebb hatás érdekében legyen a függöny a karnis kétszerese, de legalább a másfélszerese.

A függöny magasságát is a karnistól számoljuk ki természetesen, hiszen azon fog lógni. Hagyjunk ki minimum 5 cm-t a padló és a függöny széle között, abban az esetben, ha fűtőtest is van, akkor emeljük ezt fel 10 cm-re.

Ezekből az adatokból könnyedén kiszámolhatjuk az ideális függönyméreteket, majd meg tudjuk rendelni a Szőnyeg textil webáruház széles kínálatából, ahol kizárólag magas minőségű dekoratív függönyöket találunk.

Sötétítő vagy fényáteresztő függöny?

Van, aki csak fényáteresztő függönyt helyez az ablakokra és a sötétítést redőnnyel vagy valamilyen más árnyékolóval oldja meg. Bizonyos helyeken csak sötétítő függöny van, mert az üveg csak villanyfénynél enged betekintést.

Vásárlás előtt mindenképpen el kell döntenünk, hogy mi a célunk a függönnyel! Tudnunk kell, hogy árnyékolásra, sötétítésre vagy dekorálásra szeretnénk használni.

Sűrűbb szövésű, sötétebb tónusú függönnyel sötétíteni tudunk, lazább szövésű, világosabb tónusúval pedig árnyékolni. A dekoratív és esztétikus teljesen áttetsző függönyök gyönyörű díszei lehetnek ablakainknak, de ha bizonyos napszakokban zavarna bennünket az erős napfény, tegyünk fel melléjük sötétítő függönyt is!