Füttykoncert és "Allah akbar" a párizsi áldozatokra emlékező gyásszünetben

Kegyeletsértés, vagy sajátos török emlékezés az áldozatokra?

A keddi mérkőzés egyébként kifejezetten a két, egymással évszázadok óta igen feszült viszonyban élő nép megbékélésének jegyében zajlott, a VIP páholyban egymás mellett ült Davatoglu török, és Ciprasz görög miniszterelnök. A szurkolók egy elképesztően tahó csoporja azonban nem osztozott ezekben az érzelmekben. Nem csak a görög himnuszt fütyülték ki, (ami nem szép gesztus, viszont majd' minden, hagyományosan egymással rivalizáló válogatott összecsapásán előfordul), de a péntek esti párizsi terrortámadás áldozataira emlékező egy perces néma csendet sem tartották tiszteletben.
 
Fülsüketítő füttykoncertet rendeztek, és a török média szerint (ez nem hallatszik a felvételen) az "Allah akbar" (Allah a leghatalmasabb") muszlim hitvallást (takbírt) kiabálták.
Ami már csak azért is rendkívül bunkó és aljas gesztus, mert a párizsi merénylők is ezt ordibálták, miközben lecsaptak áldozataikra. 
 
 
A történethez azonban hozzá tartozik az is, hogy a török focisták csendben, lehajtott fejjel állták végig a gyásszünetet, 
egyikük, Arda Turan, pedig igyekezett csendre inteni a szurkolókat
A szövetségi kapitány, Fatih Terim pedig a gól nélküli mérkózést követően határozottan elítélte a történteket. 
 
Az nso.hu ellenben azt írja, a törökök nem kegyeletet akartak sérteni, 
pusztán egy török dalt énekeltek, így emlékezve az áldozatokra. 
A 101greatgoals azt írja, ez a nóta évtizedek óta mindig felhangzik a török stadionokban, amikor egy-egy terrorcselekmény áldozataira emlékeznek. Márpedig az elmúlt 30-40 évben bőven volt erre alkalom, hiszen a kurd PKK számos támadást hajtott végre katonák, rendőrök, de sokszor civilek ellen is. 
 
A dal szövege szerint 
„A mártírok mindig velünk maradnak, halhatatlanok!”
A nap legprosztóbb hazai tudósításának díját a kormánypárti Magyar Idők nyerte el, akik "megemlékezés muszlim módra" felvezetéssel közölték a hírt, és egy az egyben elhallgatták a török focisták tiszteletteljes viselkedését, Turan kiállását, és a török edző meccs utáni nyilatkozatát is.