Szájer után Gál Kinga lett a Fidesz-KDNP EP-képviselőcsoportjának elnöke

Szájer után Gál Kinga lett a Fidesz-KDNP EP-képviselőcsoportjának elnöke

A Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportja Gál Kingát választotta meg a magyar néppárti delegáció elnökének Szájer József lemondása miatt megüresedett tisztségére. A felszabadult képviselői mandátumot Schaller-Baross Ernő tölti be - tájékoztatott Deutsch Tamás, a Fidesz EP-delegációjának vezetője közleményében kedden az MTI szerint.

Szájer visszaküldi diplomata-útlevelét, eljárás indulhat ellene

Szájer József úgy döntött visszaküldi diplomata-útlevelét, tudta meg a Blikk a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól. Arra nem tértek ki, ez pontosan mikor fog megtörténni, de a válaszuk alapján feltehetően a közeljövőben. Ennek azért is van jelentősége, mivel a belga ügyészség addig nem indíthat a volt EP-képviselő ellen büntetőeljárást kábítószerrel való visszaélés gyanúja miatt, amíg diplomáciai mentességet élvez.

Deutsch Tamás közölte: Gál Kinga 2004 óta tagja az Európai Parlamentnek, 2015 és 2019 között az Európai Néppárt alelnöke volt a testületben.

Elmondta: Schaller-Baross Ernő, a Fidesz-KDNP képviselőcsoportjának új tagja az Európai Parlament jogi bizottságának (JURI), továbbá foglalkoztatási és szociális bizottságának (EMPL) munkájában tagként, a fejlesztési bizottság (DEVE) és az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség (D-US) a munkájában pedig póttagként fog részt venni.

A magyar néppárti delegáció Kósa Ádám EP-képviselőt jelölte tagnak és alelnöknek az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságába (CONT) - tette hozzá a delegációvezető.

Megszavazta a Néppárt, hivatalosan is megfosztották jogaitól Deutsch Tamást

Ma délután robbant a hír, miszerint végül is nem kizárnák a fideszes Deutsch Tamást a Néppártból botrányos kijelentései miatt, hanem arról szavaznának, hogy minden felszólalási és egyéb jogot vonjanak meg tőle a pártcsaládban. A Magyar Hang információi szerint 133 igen és 6 nem szavazat mellett el is fogadta az Európai Néppárt (EPP) frakciója azt a javaslatot Deutsch Tamás ügyében, amely valóban minden jogától megfosztaná a fideszes EP-képviselőt.