Nagy árat fizettek az angolok a továbbjutásért?

Nagy árat fizettek az angolok a továbbjutásért?

Gareth Southgate, a labdarúgó Európa-bajnokságon negyeddöntős angol válogatott szövetségi kapitánya szerint fizikailag és mentálisan is nagy árat fizettek a hétfői nyolcaddöntőben, amikor Londonban 2-0-ra legyőzték Németországot.

A szakember elmondta: az öltözőbe érve már a következő találkozójukról, a szombati negyeddöntőről beszélgettek. Az csak később derült ki, hogy ellenfelük Ukrajna lesz, amely hosszabbításban búcsúztatta Svédországot Glasgow-ban.

"Hatalmas munkát végeztünk, de fizikailag és mentálisan is nagy árat fizettünk érte. Mindenekelőtt ezeket kell pótolnunk"

- mondta, majd utalt arra a történelmi tettre, hogy az angol válogatott világeseményen az 1966-os világbajnoki döntő óta, kieséses szakaszban először tudta legyőzni a németeket. Hozzátette: csapata előtt a negyeddöntős szerepléssel nagy lehetőség adódott, és megvan az esély arra, hogy még tovább írják a történelmet.

A találkozóról kifejtette, úgy készültek, hogy türelmesnek kell lenniük, mert Toni Kroos vezérletével kezdetben a németek diktálják majd az iramot, és irányítják a mérkőzést.

"A párharcokban szerettünk volna nyomást gyakorolni az ellenfélre, és a szélsőhátvédeink kiválóan végezték el a feladatukat, amivel kellő alaphangot adtak. Aztán meglett az egyensúly, labdával is egyre bátrabbak voltunk, és a megfelelő pillanatokban vezettünk gyors ellenakciókat"

- mondta.

Anglia megőrizte veretlenségét 1966 óta hazai pályán világversenyeken - 10 győzelem és 5 döntetlen a mérlege -, és mind a 15 összecsapását a Wembleyben vívta. Ukrajnával viszont Rómában találkozik, továbbjutás esetén pedig visszatérhet Londonba.

Az angolok első találatát Raheem Sterling szerezte, aki már harmadszor volt eredményes a tornán. Anglia mind a 13 mérkőzését megnyerte, amelyeken Sterling betalált, a csatár pedig a Wembleyben veretlen maradt a válogatott tagjaként, 23 győzelem és 3 döntetlen a mérlege.

A németek szövetségi kapitánya, Joachim Löw ezzel a találkozóval búcsúzott a nemzeti együttes kispadjától, amelyen 198 alkalommal ült. Nála többször csak Óscar Tabárez irányított válogatottat, a szakember 219 alkalommal volt Uruguay szakvezetője. Löw a jövőjét firtató kérdésre elmondta, elérkezett az idő, hogy máshol találjon motivációt, de még nincsenek konkrét tervei.

"Tizenöt évnyi ilyen nehéz és felelősséggel járó munka után szünetet kell tartani"

- mondta. A válogatottról közölte, néhány futballista a következő Eb-n lesz pályafutása csúcsán, így "érettebb, tapasztaltabb és kíméletlenebb" csapatra számít.

Toni Kroos, a németek középpályása szerint az első angol gólig kiegyensúlyozott volt a mérkőzés, de az mindent megváltoztatott.

"Angliának szinte helyzete sem volt a 75. percig. Addig stabil volt a teljesítményünk, de az első gól mindent megváltoztatott. Ezen a mérkőzésen a hatékonyság döntött"

- közölte.

A német kapus, Manuel Neuer szerint óriási esélyük volt búcsúztatni egy erős riválist, de nem sikerült gólt szerezniük, és végül hatalmas csalódást okoztak.

"Támadóink nem tudtak mit kezdeni a hosszú indításokkal, és a keresztpasszaink sem igazán működtek. Így viszont nem tudtunk olyan nyomást gyakorolni az angolokra, amit elterveztünk"

- fejtette ki.

Az Anglia-Ukrajna negyeddöntőre szombaton 21 órakor kerül sor Rómában.

(MTI és Reuters)