Máris megbukott a gazdaságvédelmi akcióterv? Újratervezi a kormány

Máris megbukott a gazdaságvédelmi akcióterv? Újratervezi a kormány

A portfolio.hu értesülése szerint már a kormányzat is tisztában van azzal, hogy az akcióterve nem segít a bajbajutott ezreken, illetve a vállalatok sem tudják azt kihasználni, ezért leépítésekbe kezdtek. A portál úgy tudja, a kormány most átdolgozza a már korábban bejlentett mentőcsomagot, hogy megakadályozza a további leépítéseket.

A gondot az okozza, hogy nemcsak a kkv-k, hanem már az Orbán-kormány stratégiai partnerei, a multik is bajban vannak. 

Szakmai szervezetek azt javasolják, hogy mindenkire terjednek ki a bértámogatás, és legyen sokkal könnyebben igénybe vehető. A kormány 75 ezer forintig támogatja a bért, ez az összeg is túl alacsony a vállalatok szerint, mostanra azonban úgy tűnik, hogy a kormány részéről látni az elmozdulás jeleit, és könnyíthetnek a Kurzarbeit-szabályokon - írta a portfolio.hu.

Ennek eredményeként a kormány hétfőn felülvizsgálja a bejelentett válságkezelő programot. 

A jelenlegi elégtelen gazdasági intézkedések eredményeként könnyen számolhatunk a 2006-os hangulattal

Az Orbán-kormány nem ad ingyenpénzt. Ezzel a furcsa megközelítéssel indokolja a kormányzat, hogy az európai országokkal szemben Magyarország miért nem hajlandó közvetlenül támogatni azokat a (most még) tízezreket, akik a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság miatt vesztették el a munkahelyüket, megélhetésüket. Ember Zoltán elemző szerint több oka van annak, hogy a kormány nem próbál meg alkalmazkodni a helyzethez.