Hídomlás: Conte 2-2,5 milliárd eurós kártérítést tartana méltányosnak

A sztrádatársaság 500 millió eurót ajánlott fel az áldozatok családainak, és a híd újjáépítését vállalná.

Giuseppe Conte szerénynek minősítette a leomlott híd üzemeltetője az Autostrade per l’Italia által felajánlott 500 millió eurós (mintegy 160 milliárd forintnak megfelelő) kártérítést. Az összeget a sztrádatársaság a hídomlás 43 áldozata családjainak ígérte. A vállalat felajánlotta a híd újjáépítését is.

A római miniszterelnök kijelentette, a sztrádatársaságnak a felajánlott összeg négyszeresét vagy ötszörösét kellene fizetnie a vállalattól az utóbbi években szerzett haszon arányában. Ami a híd újjáépítését illeti, elmondta, hogy erre más ajánlatokat is kaptak.

Giuseppe Conte hangsúlyozta, hogy az olasz kormány a sztrádatársaság koncessziós jogának visszavonására külön törvényen dolgozik. A vállalat koncessziós joga 2047-ben jár le, ennek visszavonása egy milliárd euróba kerülne az olasz államnak.

A miniszterelnök kifejtette, a kormány nem akarja további anyagi haszonhoz juttatni a sztrádatársaságot, ezért keres véghezvihető jogi megoldást. Az államnak „kétségtelen alternatívát kell találni a rossz privatizációra” – mondta Giuseppe Conte. Hozzátette, az ekkora infrastruktúrát üzemeltető cégnek társadalmi felelőssége van, nemcsak a részvényesek közötti osztalékfizetés a dolga. A kormányfő álszenteknek nevezte azokat, akik szerint a sztrádatársasággal kötött szerződés felülvizsgálása sérti a jogállamiságot.

A jogászprofesszor miniszterelnök elismerte, hogy a múltban ügyvédként sztrádatársaságoknak dolgozott, de most miniszterenökként „minden olasz érdekeit védem a sztrádatársasággal szemben” – mondta Giuseppe Conte.

Danilo Toninelli infrastrukturális és közlekedési miniszter, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa korábban szintén az autósztrádák állami kézbe való visszahelyezését szorgalmazta a biztonság és az állami bevételek növelésére.

Az olasz miniszterelnök elmondta, hogy kormánya ősszel infrastrukturális modernizációs programot indít, adóreformot, megkezdi az állampolgári jogon járó alapjövedelem bevezetését, megreformálja az olasz közbeszerzések rendszerét, felgyorsítja a korrupcióellenes jogi eljárásokat és a közigazgatás digitalizációját.

Giuseppe Conte kijelentette, ha a jelentős reformprogram miatt Olaszország túllépi az EU  által szabott költségvetési paramétereket, az ő feladata lesz, hogy miniszterelnökként erről az Unióval egyeztessen.

Hozzátette, a júniusban alakult római kormány egységes. Helyetteseit Luigi di Maiót az M5S és Matteo Salvinit a Liga vezetőjét „nagyon okos” politikusoknak nevezte, akik  szerinte nem a pillanatnyi politikai hangulatot követik és nem függnek egyetlen hatalmi csoporttól sem.

Videót tettek közzé a hídomlásról

A genovai autópályahíd először meghajlott, s ezt követően omlott össze - közölte Roberto Ferrazza, a katasztrófa okait vizsgáló olasz minisztériumi bizottság elnöke a sajtóval a vizsgálat első eredményeiről adott nyilatkozatában. Hozzátette, hogy a szerkezet leszakadásához vélhetően több tényező együttes hatása vezetett. Az omlás pillanatáról több térfigyelő kamera is felvételt készített.