George Lazar: „A baráti amerikai öregfiú focitornából a fideszes haverokat amerikai utazással jutalmazó rendezvény lett”

George Lazar: „A baráti amerikai öregfiú focitornából a fideszes haverokat amerikai utazással jutalmazó rendezvény lett”

Az USA budapesti nagykövetsége szerint Szöllősi György, a KESMA egyik főszerkesztője nem tekinthető kormányzati hivatalnoknak.

„Propagandarendezvényt csinált az Orbán-kormány az évek során az amerikai öregfiúk baráti focitornájából”

Így reagált a Facebookon George Lazar, az Árpád-kupa egykori résztvevője Szöllősi Györgynek a KESMA kormányzati médiabirodalomhoz tartozó Nemzeti Sport főszerkesztőjének kijelentéseire.

Az Alfahír is beszámolt arról, hogy az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége megtagadta a belépésre jogosító vízum kiadását Szöllősi Györgytől, aki az észak-amerikai magyarok hagyományos futballtornáján, az Árpád-kupán vett volna részt a Chicagóban. Szöllősi szerint Magyarország hivatalos képviselőjeként, nagykövetként tagadták meg a beutazását. Az USA nagykövetség azonban később közölte, csak kormányhivatalnokoknak adnak ki diplomatavízumot, magánszemélyeknek nem, és Szöllősi György nem a kormányzatot képviseli. Jelezték, ez a szabály pedig nem csak Magyarországra vonatkozik.

Ezzel kapcsolatban George Lazar úgy vélte, Szöllősi György szerinte nem „bontja ki a teljes igazságot” és fontos tényeket nem említ.

Ráadásul az Ön bejegyzésének gúnyos hangneme mint „Magyarország hivatalos képviselője” nem segíti az amerikai-magyar kapcsolatok javítását, pedig az mindannyiunk szívügye

- tette hozzá.

Lazar szerint az Orbán-kormány diplomatái pár éve elhatározták, hogy propagandarendezvényt csinálnak az Árpád-kupából. Több millió forint támogatást kezdtek emiatt folyósítani néhány aktivistának a Bethlen Gábor Alapon keresztül.

„Ez a folyamat sokaknak nem tetszett, ezért egyre kevesebb amerikai nevezett be a tornára. Őket Magyarországról kiutaztatott csapatokkal kezdték pótolni. Idén ráadásul a szerb-magyar barátság jegyében állítólag egy szerb csapat is részt vesz majd a tornán, melyet egy amerikai szerb kolostor pályáján rendeznek meg.”

George Lazar közölte, idén egyetlen amerikai szervezet sem hajlandó foglalkozni a „tornával”, amit most a chicagói magyar konzulátus (Kovács Tamás főkonzul) szervezte meg és amelyen ma már alig vannak amerikaiak.

Néhány év alatt ez a kellemes amerikai öregfiú focitorna átvedlett egy az Orbán diplomaták által szervezett, gyakorlatilag fideszes haverokat amerikai utazással jutalmazó rendezvénnyé

- állítja a magyar származású amerikai magyar Lazar.

Posztja végén George Lazar arra kérte Szőllősit, hogy ne keverje ebbe az ügybe a Chicagói Magyar Kultúrtanácsot, mert nekik semmi közük a rendezvényhez.

Címlapkép: Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke Fotó: MTI/Kovács Anikó