Elutasították a KESMA egyik főszerkesztőjének amerikai vízumkérelmét

Elutasították a KESMA egyik főszerkesztőjének amerikai vízumkérelmét

Szöllősi György szerint az USA hidegháborús időket idéző döntést hozott.

Megtagadta az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége a belépésre jogosító vízum kiadását Szöllősi Györgytől, a kormányzati médiabirodalom KESMA tulajdonába került Nemzeti Sport főszerkesztőjétől. Szöllősi korábban a felcsúti Puskás Akadémia kommunikációs igazgatója volt, majd 2014-ben a Puskás Intézet igazgatójává nevezték ki.

Szöllősi György a Facebookon azt írta, a chicagói magyar közösség meghívására vett volna részt az észak-amerikai magyarok hagyományos futballtornáján, az Árpád-kupán, amelyet a 25. jubileumi alkalomból a Chicagói Magyar Kultúrtanács felkérésére pénteken nyitott volna meg.

Mindez azért különösen érthetetlen, mert újságíróként és Magyarország hivatalos képviselőjeként, nagykövetként tagadták meg a beutazásomat- írta posztjában a sportnapilap főszerkesztője, aki szerint „eléggé mellbevágó,” hogy persona non grata lett az USA-ban, és fontos lett volna számára a találkozás az amerikai magyar barátokkal, sporttársakkal. Ami megfogalmazása szerint inkább fáj, az a megaláztatás, amely így a hazámat és a nemkívánatosnak minősített sajtót, a média képviselőjét és a sportújságírócsaládot éri a szólásszabadság valamikori fellegvárának és élharcosának számító Egyesült Államok részéről.

Szöllősi úgy értelmezi a vízumkérelme elutasítását, hogy az Egyesült Államok tőle, „a magyar sportújságírótól félti az amerikai demokráciát”, miközben „a hidegháborús időket idéző, finoman fogalmazva is zavarba ejtő” döntést hoz egy szövetségesének a polgárával szemben.

Címlapkép: Szöllősi György a Nemzeti Sport főszerkesztője. Fotó: MTI/Illyés Tibor