A vizsgálat szerint a kardiológiai intézet nem felelős a szívbeteg haláláért

Egyből olyan intézménybe kellett volna küldeni, ahol megvannak a feltételek a műtéthez.

A kirúgott szívsebész, Székely László felelősségét veti fel az elhunyt szívbeteg ügyében készült vizsgálati jelentés – írja a 24.hu. Az orvosi jelentés szerint az elhunyt 55 éves férfinél az 1980-as években végeztek el egy aortaműtétet. A beavatkozás után a betegnek három évtizeden át nem voltak panaszai, csak idén nyáron. Július 30-án jelentkezett vizsgálatra Székely Lászlónál a kardiológiai intézetben. A magával hozott CT vizsgálat azt mutatta, hogy 11 centiméteres értágulata van, ami a korábbi beavatkozás helyén alakult ki. Ez a kórkép nem ritka, az évtizedekkel korábban elvégzett „foltplasztikák” nyomán sok esetben alakul ki ilyen hasonló probléma. A jelentés azt hangsúlyozza, hogy az ilyen típusú tágulatok komoly életveszélyt jelentenek. A kiszakadás kockázata exponenciálisan nő az eredeti érátmérő 50 százalékos meghaladása után.

A vizsgálat végkövetkeztetése az, hogy mivel egy 11 centiméteres tágulat esetében megjósolhatatlan volt, hogy a szakadás napokon vagy már órákon belül bekövetkezik-e, az lett volna a célszerű, ha a beteget azonnal olyan intézetbe irányítja az orvos, ahol meglettek volna a technikai feltételek és az OEP-finanszírozás a beavatkozás elvégzésre.

Székely László szívsebészt azt követően bocsátották el a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézettől, hogy egy női páciensnél a kórházban elvégzett szívműtétet operáció közben történt komplikáció miatt – a beültetett szilikontasak szivárgása – mellimplantátum beültetésével kombinált. Kirúgását követően már felmondási ideje alatt sem dolgozhatott az intézetben, sőt frissen operált betegeit sem nézhette meg, a varratokat sem szedhette ki. Az elhunyt beteggel (valamint két másik pácienssel) kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy át kell nézni, és ha kell, újra kell értékelni a kezelési tervet, műtéti programot.

Székely az említett páciens esetében elindította az eszköz legyártásához és beültetéséhez előírt engedélyezési folyamatot, ám mire a papírok megérkeztek, addigra elbocsátása már zajlott. A beteget így nem tudták előjegyezni műtétre, később átszakadt a főverőere és meghalt.

Hiába hívta föl a figyelmet a súlyos betegre a kirúgott szívsebész, nem történt semmi

A szeptember közepén a Gottsengen György Kardiológiai Intézettől (GOKI) azonnali hatállyal szélnek eresztett szívsebész az interjúban úgy fogalmazott, hogy még a frissen operált betegeit sem nézhette meg, a varratokat sem szedhette ki, mikor elküldték.Volt betegeivel a korábbi titkárnője tartotta a kapcsolatot, türelmesen meghallgatta, majd az új osztályvezető főorvoshoz irányította őket."Az a beteg, aki meghalt a napokban, többször is telefonált, hogy mi lesz vele, mikor jöhet"