Műanyag hulladékkal táplálkozó Nagy Hal üzent a Deák térről: krízisben az újrahasznosítás

Műanyag hulladékkal táplálkozó Nagy Hal üzent a Deák térről: krízisben az újrahasznosítás

A műanyagmentes július részeként mutatták be a tavalyi nagy sikert aratott bálna szobrokat követően Siófokon, majd a ma Deák téren is a Nagy Hal installációt, ami a Greenpeace által indított, évek óta zajló mozgalom következő lépcsőfoka. A kezdeményezés lényege, hogy a lakosok minden évben vállalják kihívás formájában, hogy megpróbálnak kevesebb műanyag hulladékot termelni.

A műanyag válság jelenleg a legnagyobb válság, amivel az emberiségnek szembe kell néznie

Nem mondunk újdonságot, ha azt állítjuk, hogy elképzelhetetlen mennyiségben termelünk műanyag szemetet. A téren kiállított műanyag hulladékkal „táplálkozó” hallal a szervezet arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy nemcsak rengeteg műanyag hulladékot termelünk, de ezeknek csak bizonyos részét lehet újra felhasználni, sőt még a reciklált szemétnek is csak valamennyi hányadát lehet újra feldolgozni – kezdte Hevesi Flóra, a Greenpeace kommunikációs munkatársa az átadót.

Az EU-s célkitűzések a jelenlegi helyzettel csak álmunkban valósulhat meg

Bár Magyarországon nem termelünk annyi szemetet, mint a világ egyes nyugati fejlett országai, ennek ellenére akadozik és romlik a műanyag újrahasznosítása. A legújabb statisztikák szerint nemcsak nálunk, az egész világon lejtmenetbe kezdett a műanyagok újrahasznosításának aránya. Látszik, hogy az Európai Uniós célkitűzéseket nem fogjuk teljesíteni – a csomagolási hulladék 50 százalékát, míg a PET-palackok 90 százalékát 2025-re újra kellene hasznosítanunk, jelenleg ez az arány 31-32 százalék – mondta Simon Gergely regionális vegyianyag-szakértő, aki a legfontosabb problémaként emelte ki, hogy

„jelenleg a műanyag hulladékok körülbelül 70 százaléka hulladékégetőben, vagy –lerakóban végzi annak ellenére, hogy újrafelhasználható lenne. Ez ellen megelőző intézkedések sincsenek, leszámítva a július 3-án elfogadott műanyagtörvényt, ami csak az egyszer használatos műanyagokra vonatkozik.”

Amit különösen aggasztónak tart a szakértő, hogy évi több, mint 80 milliárd forintnyi termékdíjat szed be a kormány, amit környezetvédelmi célokra kellene hasznosítania, azonban a szervezet információi szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium még a 2019-es pénzeket sem fizette ki a cégeknek, és nem írta ki a 2020-as pályázatokat sem, ezzel a működésképtelenség szélére sodorva a feldolgozó cégeket.

A kormány ezzel cserben hagyta azt a több millió embert is, aki lelkiismeretesen szelektíven gyűjti a hulladékot, hogy így tegyen egy tisztább környezetért.

„Miközben arról beszélünk, hogy műanyag krízis van, amit meg kellene oldani, igazából csak romlik a helyzet”

 

-folytatta.

A változások csakis megelőző intézkedésekkel érhetőek el

A Greenpeace jelenleg várakozó állásponton helyezkedik, hogy végre megalkossák azt a betétdíj-törvényt, amit a kormányzat még januárban ígért meg, és ami remélhetőleg radikálisan növelné a műanyag palackok és az alumínium dobozok újrahasznosításának arányát, illetve sokat lendíthetne az ügyön az EU körforgásos gazdaságcsomagjának a végrehajtása, amit 2021-től kellene megkezdeni és hozzájárulna az "eldobhatómentes világhoz":

„Megelőző intézkedésekre lenne szükség: valódi, többutas újratöltő rendszerekre, betétdíjas rendszerekre. Komoly kormányzati beavatkozásra lenne szükség, máskülönben az újrahasznosító ágazat el fog halni”

 

Lapunk kérdésére Simon Gergely elmondta, hogy bár a kormányt folyamatosan keresték a javaslataikkal, közvetlenül velük nem tárgyaltak, csak az iparral. Hozzátette, hogy lehetőségeik vannak, hiszen a Greenpeace az Országos Környezetvédelmi Tanács tagja, ahol a markáns javaslatok egy jó részét ők fogalmazták meg eddig is.

Ha a kormány nem is, az ellenzék támogatja a Greenpeace törekvéseit

„Rendszeresen, az ellenzék abszolút a mi oldalunkon áll: mindenben szigorúbb javaslatokat fogalmaztak meg, mint a kormány. Adott be ilyen javaslatot a Jobbik, az LMP és a PM is.”

 

-válaszolta Simon Gergely arra a kérdésünkre, hogy az ellenzék miként viszonyul a törekvéseikhez.

A változás akár gyorsan is bekövetkezhetne

A Greenpeace a fővárostól régóta kéri, hogy építsék ki a szelektív gyűjtést, ahogy az is jó lenne, ha a fővárosi rendezvények is eldobható-mentesek lennének. Ezeket a javaslatokat eljuttatták a főváros vezetéséhez, amiknek a végrehajtásáról több körben próbálnak meg egyeztetni.

Ha a kormány betiltana műanyag termékeket, illetve sok mindenre betétdíjat vezetne be, akkor nagyon gyorsan javulhatna a helyzet.

 

Ha Ön is tenne ezzel egy apró lépést a környezetéért, akkor hétfőn, a Deák téren 10 órától este fél kilencig bedobhatja a Nagy Halba a műanyag szemetét.