Bár az "alantas" ellenzék nem vesz benne részt, azért létrejött a nemzeti egység

Bár az "alantas" ellenzék nem vesz benne részt, azért létrejött a nemzeti egység

Mármint a Fidesz szerint.

Sikeres volt a koronavírus-járvány elleni védekezés Magyarországon, sikeresebb, mint Nyugat-Európa számtalan államában - értékelt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a kormányinfón, miután 98 nap után véget ért a veszélyhelyzet.

Vásárlási idősáv: az élelmiszerboltok már mindenkit beengednek

Ahogy arról az Alfahír is beszámolt, a kormányzat visszavonta a veszélyhelyzetet, ugyanakkor a szerda éjszaka megjelent Magyar Közlönyből nem derült ki egyértelműen, hogy a 65 év felettiek védelmében létrehozott vásárlási idősáv érvényes-e még. Az Index írja, hogy a a veszélyhelyzet megszűnéséről szóló kormányrendeletben szó esik a "zenés, táncos rendezvényekről" is.

Értékelése szerint a "rendkívüli jogrend tette lehetővé az azonnali és hatékony cselekvést", hangsúlyozva: a védekezés azért lehetett sikeres, mert "nemzeti egység" jött létre. A fideszes politikus által vizionált nemzeti egység természetesen úgy jött létre, hogy 

abban az ellenzék nem vett rész.

nemzeti egység kormányának nemzeti egység minisztere ehhez a nemzeti egység felé mutató, gesztusértékű mondatot hozzátéve azt mondta:

"A védekezésben részt vevők nemtelen támadása, az ország külföldi lejáratása és kamuvideók készítése morálisan is elfogadhatatlan és alantas cselekedet az ellenzék részéről"

A Miniszterelnökség vezetője reményét fejezte ki, hogy nem tér vissza a koronavírus, jelezte ugyanakkor, a második hullám reális veszély. Azt azonban szeretnék, hogy ha ismét veszélyhelyzet lesz, akkor "legyen politikai egység is".

Közölte, a mostantól érvényes járványügyi készültséget hat hónapra hirdették ki, és három havonta vizsgálják felül.

Gulyás Gergely bejelentette: mostantól eltörlik a vásárlási idősávokat, a maszkhasználat szabályai viszont maradnak. Kiemelte: úgy látják, a maszkhasználat elegendő védelmet biztosít az időseknek, ezért döntöttek így.

Vásárlási idősáv: az élelmiszerboltok már mindenkit beengednek

Ahogy arról az Alfahír is beszámolt, a kormányzat visszavonta a veszélyhelyzetet, ugyanakkor a szerda éjszaka megjelent Magyar Közlönyből nem derült ki egyértelműen, hogy a 65 év felettiek védelmében létrehozott vásárlási idősáv érvényes-e még. Az Index írja, hogy a a veszélyhelyzet megszűnéséről szóló kormányrendeletben szó esik a "zenés, táncos rendezvényekről" is.

Azt mondta, az operatív törzs továbbra is működik, és a kórházak irányítási rendje is változatlan.

Hangsúlyozta: az Európai Bizottság azt javasolta - és a kormány álláspontja is az -, hogy mihamarabb lehetővé kell tenni a határok átjárhatóságát az uniós tagállamok között. Magyarország ennek megfelelő döntéseket hozott - fűzte hozzá.

Míg korábban úgy tűnt, a migráció megállt, a májusi adatok már aggasztóbbak, de remélhetőleg a határok átjárhatósága nem jelenti azt, hogy ne lehetne tartani a határok védelmét - közölte. Hozzátette: Magyarország képes megvédeni a határait.

A miniszter kifejtette: a védekezés első szakaszán túl vagyunk, és ha mindenki továbbra is betartja az intézkedéseket, csökkenni fog az aktív fertőzöttek száma, de ha ebben változás lesz, szigorításokra lehet szükség.

Úgy vélte, ha lesz második hulláma a járványnak, arra a várakozások szerint szeptemberben, októberben kerülhet sor. A nyári meleg várhatóan lassítja a járvány terjedését, így azzal számolnak, hogy az aktív fertőzöttek száma összességében csökkenni fog a következő hetekben, ezért is fontos a megmaradt intézkedések betartása - közölte.

Kitért arra is, hogy a "gazdasági intézkedésekkel 1,2 millió magyar munkavállaló munkahelyét sikerült megvédeni".

Hangsúlyozta: ahogy várható volt, a munkaerőpiacra és a gazdaság teljesítményére is komoly hatással volt a járvány elleni védekezés miatti teljes leállás. A gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzések eltérőek, a kormány a Pénzügyminisztérium által jelzett 3 százalékos recesszióval számol - mutatott rá. Hozzátette: mivel a költségvetés tervezésekor nem erre számítottak, ez nagy mértékben csökkenti a költségvetés mozgásterét.

A miniszter kérdezték arról, hogy Pálinkás József, az Orbán-kormány korábbi minisztere gyűjtést indított a Lánchíd felújítására, és Facebook-bejegyzésében azt írta: unja a kicsinyes és méltatlan vitákat. Gulyás Gergely úgy fogalmazott: egyetért, "ők is unják a kicsinyes és méltatlan vitákat".

Gulyás szerint "a főváros kifejezetten jó anyagi helyzetben van", Tarlós István korábbi főpolgármester több mint 200 milliárdos tartalékkal adta át Budapest vezetését, és csak államkötvényben mintegy 180 milliárd forint áll rendelkezésre. Ehhez képest egy fővárosi feladathoz - a korábbi megállapodásnak megfelelően - a kormány továbbra is biztosít 6+1 milliárd forintot.

"Nem látja, mi az oka annak, hogy nem kezdődik meg a Lánchíd felújítása, hacsak az nem, hogy Karácsony Gergely szívesebben folytat politikai vitát"

- fogalmazott.

Igyekeznek minden ponton a "jó együttműködést" fenntartani, ami Budapest érdekét szolgálja, de azt érzékeli, hogy a "főváros sokkal inkább keresi a vita lehetőségét" - jegyezte meg. Karácsony Gergely azon felvetésére, hogy a Fidesznek kilenc év sem volt elég a Lánchíd felújítására, a miniszter úgy reagált: most időszerű a híd felújítása, amelyet időben tervezett meg a korábbi fővárosi vezetés.

Az augusztus 20-ai tűzijáték költségeiről azt mondta: először arról kell döntést hozni, megtartják-e. Jelezte: július közepén értékelik a járványügyi helyzetet, és ha biztonságosan megtartható a tűzijáték, akkor megrendezik. Hozzátette: ha újra akarják indítani a gazdaságot és a turizmust, akkor kifejezetten szerencsés lenne egy komoly augusztus 20-ai ünnepség, nemcsak Budapesten, hanem a megyei jogú városokban is, ami nem csak a tűzijátékra koncentrálna, hanem több napig tartó rendezvényekre.

Mint ismert, a kormány többet szán a Szent István-fesztiválra és a tűzijátékra, mint a Lánchíd felújítására:

Csak a tűzijáték több mint egymilliárd forintba kerülhet augusztus 20-án

Tegnap írtunk róla, hogy 6,5 milliárd forintba kerülhet az augusztusi Szent István-fesztivál: A Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH), valamint a Turisztikai Marketingkommunikációs Ügynökség Zrt. által kötött szerződésből kiderül, a háromnapos Szent István-fesztivál idén nettó 6 milliárd 575 millió forintba kerülhet.